Maren Korsgaards hyldebærsuppe 

Hyldebærsuppe er en skøn dansk efterårsret, som både varmer og smager. Her får du Maren Korsgaards nemme opskrift. Nyd suppen med sprøde tvebakker.

Forsker ved Københavns Universitet, Maren Korsgaard, er ekspert i frugt og bær. I hendes fine bog 'Bær – Velsmagende vitaminbomber' skriver hun blandt andet om dyrkning af hyld og om hvordan hyldens blomster og bær kan bruges i madlavning.

Hyldebærsuppe

I bogen bringer hun blandt andet opskriften på den lækre dessertklassiker: Hyldebærsuppe. Til suppen skal du bruge: ½ l hyldebærsaft blandes med 1 ½ l vand og koges med et par æbler, skåret i både. Tag gryden fra varmen og jævn suppen med ca. 3 spsk. kartoffelmel rørt op i lidt koldt vand. Spis den varm med tvebakker eller ristede brødterninger og cremefraiche.

Hyldebærmarmelade

Blandt lækkerier med hyldebær, kan vi også varmt anbefale følgende nemme hyldebærmarmelade. Du skal bruge: 250 g modne hyldebær og 500 g sure æbler. Hertil 1 dl appelsinjuice og ca. 2 dl honning eller sukker. 

Sådan gør du: Rib hyldebærrene. Fjern kernehuset fra æblerne, og skær dem i småstykker. Bær og æbler koges med juicen under låg i ca. 10 min. Tilsæt honning eller sukker og smag til. Hvis marmeladen er for flydende, tilsættes pektin. Hæld marmeladen på glas, men da der ikke er konserveringsmidler i denne marmelade, er det vigtigt forinden at sørge for, at glassene er helt rene.

”Konserveringsmidler giver en kedelig bismag og kan godt undværes, blot man efterpasteuriserer glassene”, skriver Maren Korsgaard i sin bog. ”Sørg for at glassene pinligt rene og fyld dem med kogende vand. Læg også låg og gummiringe i kogende vand. Når marmeladen er klar, så tøm det varme vand ud, fyld de syltede sager i de skoldhede glas og skru straks låget på. Sæt så de hyldte glas på hovedet i 5 minutter og dæk med en håndklæde. Stil derefter glassene normalt igen, Denne efterpasteurisering gør, at marmeladen holder sig ved stuetemperatur. Først når man åbner for herligheden, skal det på køl og spises indenfor nogle uger”.


Få mange flere nyttige tips til frugt- og bærdyrkning, og få masser af ideer og opskrifter på marmelader, gelé, smoothies, og desserter som is, fool, kager og rystebær i Maren Korsgaards bog. 

Sensommer
Blommesæson: Mirabeller og store mørkeblå sveskeblommer 

Sensommeren er skøn og lige nu kan man nyde søde, saftige danske blommer. Blommer dyrkes i alle verdensdele, men mange blommeelskere mener, at vi i Danmark har nogle af verdens bedste på grund af det skiftende klima.

Læs mere
Kæledyr
Reflekser redder hundens og kattens liv 

I efteråret kan tåge og mørke gøre det svært at opdage en hund eller kat på vejen. Brug af reflekser kan redde liv; en god refleks kan ses på 140 meters afstand, når den bliver ramt af en lyskegle, mens en hund, en kat eller et menneske uden refleks ofte først er synlig ved ca. 20 meters afstand.

Læs mere
Sensommer
DIY: Lyngkrans 

At binde lyngkranse er en hyggelig sensommersyssel for både store og små. Selve kransen laves nemt af et stykke hønsenet viklet om strå eller kviste, hvorefter små lyngkviste omhyggeligt fæstnes under nettet.

Læs mere
Sensommer
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå 

Opkast, diarré og kvalme. Det er blot nogle af de ubehageligheder man risikerer, hvis man spiser sensommerens saftspændte hyldebær rå. Til gengæld er det lille bær en delikatesse, hvis man tager de nødvendige forholdsregler.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Fransk pæretærte 

Har du pærer tilovers, så har du her opskriften på den mest delikate pæretærte. Server den med en ordentlig klat cremefraiche - og gå direkte ind og fald om i en blød stol!

Læs mere
Sensommer
Valnødder: Valnøddekrokant - Sweet N Salty 

Valnødder smager forrygende i brød, supper og salater. Valnødder kan også syltes og nydes med ost - eller blive til den lækreste, knasende valnøddekrokant! Her får du opskriften på en valnøddekrokant i en sød-salt version, der er et helt eventyrligt godt match til vanilieisen.

Læs mere
Sensommer
Tyttebær tid: Råsyltede tyttebær 

Af tyttebær kan man koge det lækreste tyttebærsyltetøj, men de små bær er også ganske velegnede til råsyltning. Råsyltede tyttebær er virkelig godt til kødretter, til stegt fisk og vildt, i sandwich såvel som i pandekager med flødeskum.

Læs mere
Sensommer
Æblefestival i Sverige 2022 

Byen Kivik er en lille, hyggelig havneby, der er kendt for sine små krogede gader, gamle bindingsværkshuse og stokroser. I weekenden den 24. og 25. september bliver den stille idyl imidlertid afbrudt, for så er det igen blevet tid til årets Æblefestival.

Læs mere
Årstidens råvarer
SelvPluk 2022: Tag på æblerov 

Med KvindeGuidens plukselv guide, kan du hurtigt finde frem til æbleplantager, der tilbyder pluk-selv. Man kan dog ikke regne med, at alle plantager har egen hjemmeside, så derfor er det en god idé også at tjekke lokalavisen. En del frugtavlere annoncerer kun i lokale ugeaviser - og ofte kun med…

Læs mere
Sensommer
Opskrift: Krydderurteeddike 

Når sommeren går på hæld, er det tid til at høste de sidste, friske krydderurter i køkkenhaven. De friske urter er fulde af smag, og kan både tørres og fryses til vinterens retter. Urterne kan også hældes på flaske sammen med eddike, og allerede efter et par uger, har du din helt egne aromatiske…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^