Blommesæson: Mirabeller og store mørkeblå sveskeblommer 

Sensommeren er skøn og lige nu kan man nyde søde, saftige danske blommer. Blommer dyrkes i alle verdensdele, men mange blommeelskere mener, at vi i Danmark har nogle af verdens bedste på grund af det skiftende klima.

I Danmark er blommesæsonen for mirabeller juli og august måned. For de blå Hanita-blommer strækker sæsonen sig fra august og ind i oktober, afhængig af vejret.

Danske blommer er søde, sunde og saftige at sætte tænderne i – og så er de også gode i grønne salater, i tærter, i kompot og chutney. 

Her bringer vi opskriften på en herlig mirabellemarmelade, som både er skøn at blande i morgenyoghurten og herlig sammen med godt brød og ost.

Ingredienser

  • 1 kg blommer
  • 500 g sukker
  • 1 tsk. flydende Atamon + Atamon til skylning af marmaladeglas

Opskrift

  • Vask og skold marmeladeglas og skyl dem med Atamon
  • Skyld blommerne grundigt
  • Halver dem og fjern blommesten
  • Ønsker du marmeladen uden hele blommestykker, kan du blende blommerne
  • Læg dem herefter i en gryde og lad dem koge et par minutter
  • Tilføj sukker, når blommerne koger
  • Kog under låg i 10-15 minutter og lad derefter marmeladen simre uden låg, så blommesaften kan fordampe. Blommer indeholder kun små mængder pektin, som ellers, i fx solbærmarmelade, fungerer som naturligt stivelsesmiddel. I fremstillingen af blommemarmelade skal blommesaften derfor have tid til at fordampe, for at opnå marmeladekonsistens.
  • Atamon røres direkte i marmeladen, men først efter kogningen, da en del af konserveringsevnen går tabt, når det koges med.
  • Hæld marmeladen på de rengjorte glas. Luk dem tæt. Opbevares køligt. 

Om Atamon 

Atamon konserverer marmeladen, sikrer holdbarheden og mindsker risikoen for mugdannelse. Atamon anvendes både i marmeladen og til skylning af glas, flasker og låg. Atamon påvirker hverken udseende, lugt eller smag.

 

Selvpluk Jylland, Fyn og Sjælland
Årstidens råvarer
Selvpluk: Find vej til gode æbleplantager 

Nu bugner æbletræerne af plukkeklare æblesorter som Discovery, Guldborg og Gråsten, og selvom man ikke har et æbletræ i haven, så er der stadig gode muligheder for at smage nyplukkede æbler.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Tørrede æbleringe 

Hvis du har æbler i overskud, så er tørrede æbleringe skønne som snacks, men også gode i mysli eller i teen.

Læs mere
Kold æblekage: Sådan laver du den perfekte æblekage med flødeskum og makroner
Opskrifter & råvarer
Gammeldags kold æblekage med flødeskum 

Når man bor i et land, der er rigt på æbler, er det oplagt at lave noget med denne alsidige frugt. I Sophie Vedel Dalgaards inspirerende bog 'Food in a jar', serveres alverdens lækkerier i glas - også den traditionelle æblekage med makroner og flødeskum.

Læs mere
Miljø
Stop Spild af Mad: Har du æbler tilovers? 

Tonsvis af æbler i danske private haver bliver ikke plukket, fordi danskerne ofte har hverken tid eller overskud til at plukke og indsamle deres egne frugter. Derfor opfordrer forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad til at man inviterer venner og bekendte til æblepluk, hvis man ikke har tid til at…

Læs mere
Tørring af frø. Trin-for-trin
Sensommer
Sensommer: Sådan høster du dine blomsterfrø 

Midt i den ellers så smukke sensommer ser blomsterbedet lidt ynkeligt ud. Hist og her står stadig et par trætte sommerblomster og hænger med hovederne, men ellers er der kun frøstande tilbage på de tynde, halvvisne stængler. Nu gælder det om at få samlet og tørret frøene inden efterårets regn og…

Læs mere
Hjemmelavet brombærmarmelade er let at lave og smager fantastisk.
Årstidens råvarer
Find et brombærkrat! Sensommerens brombær er en sand delikatesse 

Her i sensommeren kan du plukke vilde brombær. I lysninger i skoven, i skovbryn og hegn, er der gode muligheder for at finde brombærbuske. Og har du først fundet én busk, så er der som regel ikke langt til den næste, for ligesom vilde hindbær breder brombær sig til store krat.

Af brombær kan man…

Læs mere
Opskrifter med ribs
Opskrifter & råvarer
Sommerribs: Saftige, syrlige og sødmefulde 

Ribs er en uimodståelig delikatesse, især hvis sommeren har budt på de rette vejrforhold. I år må de små bær have haft optimale betingelser, for de er både saftige, syrlige og sødmefulde. Synes man alligevel, at de nyplukkede bær er en lidt for syrlig mundfuld, så kan man jo servere dem som…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Frem med mel og forklæde! 

Store Bagedag, som hvert år afvikles torsdag i uge 42, er en dansk mærkedag, der har til formål at fejre bagetraditionen og samværet omkring bagning. Det er en oplagt anledning til at invitere familie og venner til en dag i køkkenet, hvor der hygges og fremtrylles duftende friskbagte brød og kager.

Læs mere
Årstidens råvarer
Hvilket æble er dit yndlingsæble? 

I løbet af efteråret, og efterhånden som de forskellige æblesorter modnes, vil man hos grønthandlere og i dagligvarebutikker kunne finde mere end 20 forskellige æblesorter. Hvilket æble er dit yndlingsæble?

Læs mere
Gode råd til at finde, tørre og opbevare Karl Johan-svampe
Årstidens råvarer
Sæson: Karl Johan - Den store lækre spisesvamp 

Svampen Karl Johan er en af de mest almindelige vilde danske svampe, og samtidig en af de mest eftertragtede spisesvampe. Læs her, hvordan du kan tørre svampen, så du kan nyde svampens lækre nøddeagtige smag i vinterens retter.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^