Hjemmelavet hyldebærsirup - Sund og smagfuld

Den fine syrlig-søde hyldebærsirup er ikke kun magisk i mange salte og søde retter, men har også nogle dokumenterede helbredsfremmende egenskaber.

Lav din egen hyldebærsirup - en naturlig kilde til smag og godt helbred 

Hyldebærsirup er med sin fine syrlig-søde smag en sand delikatesse. Denne mørke, fyldige sirup har en rig og intens smag, der er skøn i teen, i desserter og bagværk, men også som glace, i saucer og dressinger.

Derudover har hyldebær også nogle dokumenterede sundhedsmæssige egenskaber og et naturligt middel, der styrker immunforsvaret og lindrer forkølelsessymptomer.

Her får du opskriften på hjemmelavet hyldebærsirup og indsigt i de videnskabelige undersøgelser af hyldebær.

Hyldebærsirup i det salte køkken

Hyldebærsirup er ikke kun velegnet til morgenmadsretter og desserter, men kan også bruges i spændende kombinationer med salte retter. Prøv for eksempel at servere den til andebryst eller svinekød eller som dip til tapas. 

Den fungerer også fantastisk som glace på ovnbagte grøntsager som rødbeder eller græskar, hvor siruppens dybe smag fremhæver grøntsagernes naturlige sødme.

En naturlig kilde til sundhed

Udover dens kulinariske anvendelser har hyldebærsirup i århundreder været brugt som en naturlig medicin. Hyldebær er spækket med antioxidanter og vitaminer, især C-vitamin, hvilket gør siruppen til et ideelt supplement i de kolde måneder. Mange bruger den som et naturligt middel til at bekæmpe forkølelser og andre infektioner i de øvre luftveje.

Videnskabelig støtte til hyldebærsiruppens helbredseffekter

En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Nutrients har vist, at hyldebærsirup kan hjælpe med at reducere varigheden af forkølelsessymptomer og mindske deres intensitet: Deltagerne i undersøgelsen, der indtog siruppen, kom sig hurtigere og havde mildere symptomer sammenlignet med dem, der fik placebo. Dette peger på, at hyldebær kan have egenskaber, som gør dem til en værdifuld ressource i kampen mod vinterens sygdomme.

Lav din egen hyldebærsirup

Hvis du har lyst til at få glæde af både smagen og de sundhedsmæssige fordele ved hyldebær, er det let at lave din egen sirup. Med blot få ingredienser kan du tilberede en vidunderlig sirup til både ganen og sundheden.

Hyldebærsirup

Ingredienser

  • 7,5 dl vand 
  • 2,5 dl friske hyldebær (ca. 150 g) 
  • 1 kanelstang 
  • 3 hele nelliker 
  • 1 teskefuld finthakket frisk ingefærrod (ca. 5 g) 
  • 2,5 dl honning (ca. 340 g) 

Sådan gør du

  1. Kombiner vand, hyldebær, ingefær, kanelstang og nelliker i en gryde over medium varme; bring det i kog. Skru ned for varmen og lad det simre i 30 minutter.
  2. Mos bærrene for at presse saften ud. Hvis du ikke har en kartoffelmoser, kan du bruge en træske, bagsiden af en stor ske eller en gaffel til at knuse bærrene. En stavblender kan også bruges forsigtigt for at sikre, at bærrene afgiver mest muligt saft.
  3. Si blandingen gennem en fin sigte, og behold saften, mens du kasserer de faste dele af frugten, som består af skaller, frugtkød og frø. Lad det køle i 30 minutter.
  4. Rør honningen i, indtil det er grundigt blandet.

Tips til opskriften 

  • Du kan erstatte honning med sukkersirup eller agavenektar.
  • Prøv blåbær, brombær eller hindbær i stedet for hyldebær. Hvis du ikke har friske hyldebær, kan du bruge 1,25 dl (ca. 50 g) tørrede hyldebær.

Fra vildtretter til desserter: Hyldebærsirup til enhver lejlighed

  1. Andebryst med hyldebærsirup – Hyldebærsiruppen kan bruges som glasur eller sauce til at tilføje en sødlig kontrast til det saftige kød.
     
  2. Ovnbagte rødbeder med hyldebærsirup – Dryp siruppen over bagte rødbeder for en fyldig smag og naturlig sødme.
     
  3. Hyldebærsirup i yoghurt eller skyr – Perfekt som en topping til morgenmadsretter for en sød og frugtig smag.
     
  4. Grillet svinekød med hyldebærsirupmarinade – Brug hyldebærsirup som del af en marinade til grillet svinekød, hvor den tilfører en dyb, intens smag.
     
  5. Vildtretter med hyldebærsirup – Hyldebærsirup passer godt til retter med vildt, såsom hjort eller fasan, hvor den komplementerer de stærke smagsnuancer.
     
  6. Salatdressing med hyldebærsirup – Bland hyldebærsirup med olivenolie og balsamico for en unik dressing til salater.
     
  7. Pandekager med hyldebærsirup – Et lækkert alternativ til traditionel sirup eller marmelade, der giver et friskt og sødt pift til morgenmadspandekager.
     
  8. Hyldebærsirup i cocktails – Brug den som ingrediens i vintercocktails, såsom en hyldebær-gin sour, for en frugtagtig sødme.
     
  9. Glaseret græskar med hyldebærsirup – Ovnbagt græskar med en glaze af hyldebærsirup giver en perfekt kombination af sødt og krydret.
     
  10. Hyldebærsirup i chai-te – Tilføj et skvæt hyldebærsirup til din varme chai for en ekstra dimension af sødme og smag.
Hyldebærsaft – lav din egen hjemmelavede saft fyldt med vitaminer og smag.
Opskrifter & råvarer
Hyldebærsaft: Sensommer på flaske 

Hylden vokser vildt i skovbryn, hegn og haver, og det er netop nu, de smukke, sorte hyldebær skal plukkes, hvis du vil nyde hjemmelavet hyldebærsaft på de lange vinteraftener. De mørke bær kan koges til en skøn, mørkerød saft, der smager vidunderligt og er fyldt med C-vitaminer.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Fransk æbletærte 

Blandt alle de dejlige æblekager der findes, må den franske 'Tarte Aux Pommes', være den ultimative. Fyldt med søde æbler og marcipan, og glaseret med abrikosmarmelade, får man den herligste smagsoplevelse på det franske søde køkken.

Løber tænderne i vand?

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Tørrede æbleringe 

Hvis du har æbler i overskud, så er tørrede æbleringe skønne som snacks, men også gode i mysli eller i teen.

Læs mere
Kold æblekage: Sådan laver du den perfekte æblekage med flødeskum og makroner
Opskrifter & råvarer
Gammeldags kold æblekage med flødeskum 

Når man bor i et land, der er rigt på æbler, er det oplagt at lave noget med denne alsidige frugt. I Sophie Vedel Dalgaards inspirerende bog 'Food in a jar', serveres alverdens lækkerier i glas - også den traditionelle æblekage med makroner og flødeskum.

Læs mere
Scones opskrift: Bag skønne og luftige scones på kun 30 minutter. Perfekt til britisk afternoon tea.
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Få friskbagte scones på 1/2 time 

Blandt søde brød er der intet så dejligt som friskbagte scones, og på en kold vinterdag skal de naturligvis nydes som briterne gør det - med en stor kande te.

Scones er oprindeligt et skotsk brød, men var tidligere slet ikke så søde, som vi kender dem i dag. Tilbage i 1600-tallet blev de heller…

Læs mere
Æblekage med kanel
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Tanternes æblekage 

Sensommeren er den perfekte tid til at bruge sæsonens frugt i bagværk, og der er næsten ikke noget bedre end en klassisk, hjemmelavet æblekage, der kombinerer de syrlige æbler med sødme og varme krydderier som kanel. Vores yndlings opskrift er Tanternes æblekage, en hyldest til de enkle, men lækre…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Skøn måltidssalat med blomkål, halloumi og granatæble fra Anne Hjernøes 'Stærk overgang' 

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin inspirerende bog 'Stærk…

Læs mere
Find inspiration i Ditte Julies kreative bagværk og holistiske tilgang til livet
Opskrifter & råvarer
Sæson: Ditte Julies cheesecake med chokolade og brombær 

Med inspiration i årstiderne, sæsonernes råvarer og naturens farver, har den passionerede kagenørd, Ditte Julie Jensen, udarbejdet en hel stribe bøger fulde af opskrifter på de smukkeste og mest delikate kager.

Her bringer vi her hendes opskrift på den lækreste cheesecake med chokolade og brombær.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæsonoversigt for bær 

Ved at vælge bær, når de er i sæson, sikrer du, at de er på deres mest modne, saftige og næringsrige. Denne oversigt giver dig et overblik over, hvilke bær der er i sæson i løbet af året, så du kan planlægge dine sylte- og saftprojekter optimalt.

Fra de tidlige forårsbær til de sene efterårsbær,…

Læs mere
Snegle med blåbær er den perfekte snack på en regnfuld dag.
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Blåbærsnegle - Stor smag med sæsonens bær 

Der er intet som lune snegle med blåbær på en våd og overskyet sommerdag. Og sæsonens fine, små bær er helt perfekte til såvel tærter og kager, selvom de lune snegle med blåbær er vores absolutte favorit.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Shopping
^