Ingredienser:
- æbler - gerne nedfaldsæbler
- vaniljestang
- 1 stang kanel
- sukker
- rugbrød
- fløde
Fremgangsmåde:
- Kom de rensede æblestykker i en gryde med lidt vand i bunden.
- Læg en opsprættet vaniljestang og eventuelt også en stang kanel i.
- Lad dette koge under låg, til æblerne er blevet ganske møre og begynder at mose.
- Kom derpå sukker i - og her er det svært at give anvisning, for det vil komme an på æblernes egen sødme. Prøv med et par hundrede gram til et kilo æblestykker først - og smag dig så frem, til du synes, smagen er fin.
- Rist rasp eller revet rugbrød med sukker på bagepapir i ovnen (cirka 175 grader i 10-15 minutter) eller med lidt smør på en stegepande. Pas på det ikke branker.
- Lad begge dele afkøle, inden æblemosen samles lagvis med raspen i en skål. Til slut lægges et lag flødeskum over. Pynt med fine klatter af ribsgelé eller ristede, hakkede nødder.