Fuldkornsbrød har krumme og smag 

Der er mange sundhedsmæssige fordele ved at spise fuldkorn - men det allervigtigste ved fuldkorn er, at det giver brødet god krumme og masser af smag.

Når fuldkorn fremhæves som en vigtig del af kosten, skyldes det at undersøgelser viser, at personer, som spiser meget fuldkorn, har lavere risiko for overvægt, type 2 diabetes samt hjerte- og kredsløbssygdomme. Samtidig er fuldkornsprodukter rige på en række vigtige næringsstoffer, som vitaminer, mineraler, kostfibre og plantesterolier. Derfor lyder Sundhedsstyrelsens anbefalingerne på minimum 75 gram fuldkorn dagligt.

Hvad er fuldkorn?

Fuldkorn kan være både hele kerner og mel eller flager, hvor alle dele af kernerne inklusiv klid og kim er bevaret under formalingen. Definitionen dækker frø fra græsfamilien, som grundlæggende har den samme anatomiske opbygning: Rug, havre, hvede, byg, brune ris og vilde ris, hirse og majs. For at kunne kaldes et fuldkornsprodukt bør mel og gryn bestå af 100% fuldkorn, mens der bør være mindst 35% fuldkorn i brød og mindst 55% i morgenmadsprodukter, knækbrød og pasta.

Fuldkorn er ikke kedeligt

Fuldkorn behøver bestemt ikke være kedeligt. De fleste dagligvarebutikker byder på et stort udvalg af fuldkornsprodukter blandt andet brød, pasta, fuldkornsris og morgenmadsprodukter. Og så kan man jo også bage skønt fuldkornsbrød derhjemme. Her får du opskriften på skønne minirugbrød, som både kan nydes som snack, være en vigtig del af madpakken, men som også er gode som morgenbrød med brombærmarmelade på!

Opskrift: Minirugbrød

Ingredienser:

  • 3 dl skårne rugkerner
  • 3 dl kogende vand
  • 1 flaske (3 1/3 dl) mørkt hvidtøl
  • 50 g gær
  • 3½ dl kærnemælk
  • 3 ½ dl hvedemel
  • 1 spsk groft salt
  • 1 kg groft rugmel

Sådan gør du:

  • Lad rugkernerne trække 1 time i det kogende vand.
  • Tilsæt øl og rør gæren ud heri.
  • Tilsæt kærnemælk, hvedemel og salt. Ælt blandingen godt med en håndmixer.
  • Ælt rugmel i lidt efter lidt, dejen bliver fast - så brug hænderne.
  • Lad dejen hæve et lunt sted i ca. 1 time.
  • Beklæd en bradepande (ca. 34 x 40 cm) med bagepapir og fordel dejen heri. Glat dejen med en træspatel dyppet i koldt vand.
  • Lad dejen efterhæve tildækket et lunt sted i ca. 1 time.
  • Skær dejen igennem 4 gange på den korte led og 7 gange på den lange - i alt 40 minirugbrød.
  • Pensl med smeltet smør og drys evt. sesam, græskarkerner eller solsikkekerner over brødne.
  • Sæt rugbrødene nederst i en kold ovn, indstil på 200° og bag minirugbrødene ca. 40 min.
  • Sluk ovnen og lad brødene stå ved eftervarmen i ca. 10 min.
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Rugbrødsboller 

Opskriften på de rustikke rugbrødsboller med knækket rug er udarbejdet af Fuldkornspartnerskabet.

Opskriften lever ganske vist ikke op til fuldkorslogoet, men er en god kilde til mere fuldkorn i hverdagen.

Læs mere
Miljø
Årets Fuldkornsdag 2023: Få opskriften på superlækkert fuldkornsrugbrød 

I anledningen af Årets Fuldkornsdag, fredag den 20. januar 2023, vil Fuldkornspartnerskabet sørge for at vi alle ved, hvordan man nemt bager med fuldkorn. Her får du opskriften, udarbejdet i samarbejde med den populære madblogger, Cathrine Brandt, som er surdejsnørd og forfatter til bøgerne 'Surdej'…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hjemmelavet lun og krydret rødkål med hindbæreddike og appelsin 

Blandt lækkerierne på julebordet er naturligvis rødkål, som kan serveres frisk i salat med æbler, rødløg og nødder, og en frisk vinaigrette med citron og honning. Men selvom en friske rødkålssalat er god, så er den lune svær at komme uden om som tilbehør til and og flæskesteg. Her er opskriften på…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Skøn cranberry sauce til Thanksgiving 

Torsdag den 24. november fejrer amerikanerne Thanksgiving. Her samles familie og venner omkring et overdådigt måltid med traditionelle Thanksgiving-retter som kalkun, sweet potato - og herligt tilbehør i form af tranebærsyltetøj, eller som amerikanerne kalder det 'cranberry sauce'.

Denne fine,…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Luise Vindahls græskarquiche med karamelliserede løg + grønkål 

Fra bestsellerforfatterne David Frenkiel og Luise Vindal kommer endnu en super inspirerende bog med 100 nye skønne, vegetariske opskrifter.

I 'Green Kitchen Quick + Slow' er der opskrifter på sund og lækker mad med masser af friske råvarer; fra nemme retter, der kan laves i en fart i hverdagen,…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Dejen til Meyers honninghjerter skal forberedes i november 

"Ingen juletid uden honningduftende, chokoladeovertrukne hjerter – så enkelt er det!" skriver Claus Meyer i bogen 'Meyers bageskole'. Men vil man nyde Meyers delikate honninghjerter til jul, så skal man i gang allerede i november, for fordejen skal have lov til at hvile mørkt og køligt en hel måned.…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Kikærtebøffer og søde kartofler med sprød spidskålssalat 

Skøn vegetarisk sensommerret med bøffer af kigærter, hørfrø, søde kartofler og fuldkornshvede, og med spidskål/æblesalat og yoghurtdressing til.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Krydret græskarsuppe med sprøde kikærter 

Med det smukke Hokkaido græskar i sæson, bringer vi en nem opskrift på den lækreste, krydrede græskarsuppe udarbejdet af Anne Hjernøe og Ditte Ingemanns.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hvad hedder de forskellige chilier og hvor stærke er de? 

Nogle mennesker er helt vilde med chili og kan næsten ikke få nok af frugtens varme, brændende fornemmelse i munden. Andre oplever en så voldsom reaktion, at de går en stor bue uden om stærke chiliretter. Men alle kan nok blive enige om, at chili i moderate mængder kan gøre den helt store forskel i…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
8 fantastiske fiskeretter du bliver nødt til at prøve 

Få nye herlige retter på bordet med sæsonens fisk; Torsk, rødspætte, kulmule, kuller, mørksej og hvilling. Prøv fx en herlig karryfisk med æbler svampe og porrer, thai-inspireret sej med sambal oelek og fiskesauce, rødspætteruller med parmaskinke og ost - eller flødegratineret torsk med pasta og…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^