Fuldkornsbrød har krumme og smag 

Der er mange sundhedsmæssige fordele ved at spise fuldkorn - men det allervigtigste ved fuldkorn er, at det giver brødet god krumme og masser af smag.

Når fuldkorn fremhæves som en vigtig del af kosten, skyldes det at undersøgelser viser, at personer, som spiser meget fuldkorn, har lavere risiko for overvægt, type 2 diabetes samt hjerte- og kredsløbssygdomme. Samtidig er fuldkornsprodukter rige på en række vigtige næringsstoffer, som vitaminer, mineraler, kostfibre og plantesterolier. Derfor lyder Sundhedsstyrelsens anbefalingerne på minimum 75 gram fuldkorn dagligt.

Hvad er fuldkorn?

Fuldkorn kan være både hele kerner og mel eller flager, hvor alle dele af kernerne inklusiv klid og kim er bevaret under formalingen. Definitionen dækker frø fra græsfamilien, som grundlæggende har den samme anatomiske opbygning: Rug, havre, hvede, byg, brune ris og vilde ris, hirse og majs. For at kunne kaldes et fuldkornsprodukt bør mel og gryn bestå af 100% fuldkorn, mens der bør være mindst 35% fuldkorn i brød og mindst 55% i morgenmadsprodukter, knækbrød og pasta.

Fuldkorn er ikke kedeligt

Fuldkorn behøver bestemt ikke være kedeligt. De fleste dagligvarebutikker byder på et stort udvalg af fuldkornsprodukter blandt andet brød, pasta, fuldkornsris og morgenmadsprodukter. Og så kan man jo også bage skønt fuldkornsbrød derhjemme. Her får du opskriften på skønne minirugbrød, som både kan nydes som snack, være en vigtig del af madpakken, men som også er gode som morgenbrød med brombærmarmelade på!

Opskrift: Minirugbrød

Ingredienser:

  • 3 dl skårne rugkerner
  • 3 dl kogende vand
  • 1 flaske (3 1/3 dl) mørkt hvidtøl
  • 50 g gær
  • 3½ dl kærnemælk
  • 3 ½ dl hvedemel
  • 1 spsk groft salt
  • 1 kg groft rugmel

Sådan gør du:

  • Lad rugkernerne trække 1 time i det kogende vand.
  • Tilsæt øl og rør gæren ud heri.
  • Tilsæt kærnemælk, hvedemel og salt. Ælt blandingen godt med en håndmixer.
  • Ælt rugmel i lidt efter lidt, dejen bliver fast - så brug hænderne.
  • Lad dejen hæve et lunt sted i ca. 1 time.
  • Beklæd en bradepande (ca. 34 x 40 cm) med bagepapir og fordel dejen heri. Glat dejen med en træspatel dyppet i koldt vand.
  • Lad dejen efterhæve tildækket et lunt sted i ca. 1 time.
  • Skær dejen igennem 4 gange på den korte led og 7 gange på den lange - i alt 40 minirugbrød.
  • Pensl med smeltet smør og drys evt. sesam, græskarkerner eller solsikkekerner over brødne.
  • Sæt rugbrødene nederst i en kold ovn, indstil på 200° og bag minirugbrødene ca. 40 min.
  • Sluk ovnen og lad brødene stå ved eftervarmen i ca. 10 min.
Opskrifter & råvarer
3 skønne franske salater 

I Provence, såvel som alle andre steder i Frankrig, er salat en vigtig ret, som enten kan stå alene som en frokost- eller forret, eller som fungerer som tilbehør til fx ost, pølse eller paté.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Marmeladehit: Sommerjordbær & balsamicoeddike 

Sommerens dejligste marmelade er et møde mellem de søde sommerjordbær og den sure balsamicoeddike. Her er opskriften på hjemmelavet jordbærmarmelade med balsamicoeddike og sort peber.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Anne Hjernøes blomstersalat med nektariner og ribs 

Frugt, bær og blomster er nogle af de råvarer, der egner sig virkeligt godt til at komme i salater. De smager godt, de er smukke, og kan bruges på kryds og tværs i alverdens dejlige sammenhænge. Ikke mindst i sommermånederne, hvor alle herlighederne er i sæson, er det om at lade sig inspirere til…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson: Agurk - Sommerens alsidige grøntsag 

Agurken er med sin milde, friske smag en populær grøntsag. Ikke mindst i sommermånederne, hvor den er nyhøstet og særlig sprød og saftig bliver den flittigt anvendt i grønne salater, kolde supper, på smørrebrødet og i dip og dressinger.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Salat med vandmelon, feta og friske krydderurter 

En lækker, let sommersalat med masser af smag, og et særligt hit nu, hvor vandmelonen er allerbedst.

Læs mere
Sommer
Jordbærkoldskål 

Der er ikke meget der overgår den traditionsrige rød/hvide danske dessert: Friske jordbær med fløde. Men nu, hvor jordbærsæsonen er på sit højeste, må du ikke glemme en rigtig sommerfavorit: Jordbærkoldskål!

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Pølsehorn med fuldkorn 

Bag lækre pølsehorn med fuldkorn til picnicturen og mellemmåltidet. Lune eller kolde – de smager skønt og er en dejlig mættende snack. Opskriften er udarbejdet af Fuldkornspartnerskabet, som skriver, at selvom de skønne pølsehorn ikke helt lever op til fuldkornslogoet, så er de stadig en god kilde…

Læs mere
Sommer
Spiselige haveblomster - rose, lavendel & pelargonier 

Både rosenblade, lavendel og nogle duftpelargonier kan anvendes til at give smag eller dekorere madretter med. Det ser helt fantastik ud, og det smager spændende. Et nemt og meget dekorativt tip er at fryse blomsterbladene og servere dem i en punch eller velkomstdrink.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hjemmelavet hyldeblomstsaft 

Så er det sidste udkald, hvis man vil have sommerens hyldeblomst på flaske. Det er super nemt, så fat kurven og tag på tur ud i den danske sommer og find en hyldebusk. Vi bringer opskriften på hyldeblomstsaft her.

Læs mere
Forår
Opskrift: Hyldeblomstpandekager 

Med egen hjemmelavet hyldeblomstsaft kan du tilføje smagen af sommer til pandekagerne.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^