Danmarks dygtigste kogebogsforfattere bakker op om Det Kærlige Måltid 

Fra non-profit organisationen Det Kærlige Måltid kommer en vigtig bog om mad og fællesskab, og om omsorg for mennesker, der på grund af akut sygdom mangler overskud i hverdagen. Med opbakning og bidrag fra nogle af Danmarks dygtigste kogebogsforfatter giver bogen først og fremmest inspiration til hyggeligt samvær omkring madlavning, men den fortæller også om initiativet bag organisationen Det Kærlige Måltid og stifter Charlotte Thyberg.

”I en familie falder hverdagen sammen, når et medlem bliver alvorligt syg. Sygdommen kan føre til, at der hverken er appetit eller overskud til at få lavet ordentlig mad, som ellers oftest giver et bedre sygdomsforløb,” siger Charlotte Thyberg, der selv har oplevet, hvordan det hyggelige familiefællesskab omkring et godt måltid forsvandt, da hendes mor blev syg.

”Da jeg var barn, stod min mor altid klar med hjemmebag, når vi kom fra skole – og jeg kan stadig huske smagen og duften, når hun serverede lækre retter med sæsonens friske grøntsager. Da min mor blev alvorligt syg, havde hun end ikke kræfter til at bestille mad udefra, og hun fik kun noget ordentligt at spise, når mine søskende og jeg kom på besøg.”

De traumatiske oplevelser har siden inspireret Charlotte Thyberg til at stifte Det Kærlige Mål, som i dag samler frivillige omkring tilberedning af måltider til familier i Aarhus og Aalborg Kommune.

Ved at købe bogen støtter du Det Kærlige Måltid, da overskuddet fra bogen går ubeskåret til organisationen.

Her bringer vi et af Annette Harbech Olesens bidrag til bogen:

Lun rosenkålssalat med mandler og gulerods-citrus-dressing

Ingredienser

  • 500 g rosenkål
  • 2-3 rødløg (ca. 200 g)
  • 2-3 fed hvidløg
  • 12 soltørrede tomater
  • 1 økologisk citron
  • 2 kviste timian
  • Friskkværnet peber
  • 250 g små tomater
  • 75 g mandler eller bagte saltmandler
  • Smør eller vegansk smør til
  • stegning
  • Dressing
  • 3-4 gulerødder (ca. 200 g)
  • 2 spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • 1 økologisk citron, saften herfra
  • 1 tsk. gurkemeje
  • 1 dl kokosmælk, mandelfløde,
  • acido eller A38
  • Salt
  • Friskkværnet peber

Sådan gør du

  1. Skyl rosenkålene, kassér de yderste blade, og halvér kålene.
  2. Pil rødløg og hvidløg, og skær dem i tynde både.
  3. Skær de soltørrede tomater i små stykker, riv skallen af den halve citron, og pres saften af hele citronen. Gem citronskallerne.
  4. Svits løg og hvidløg i smør på en pande i et par minutter, til hvidløgene er gyldne og karamelliserede. Tag dem af panden.
  5. Svits rosenkålene i smørret sammen med peber og timiankviste i mindre stykker. De skal have 5-6 minutter, så de er let gyldne, men stadig har bid.
  6. Når de er næsten færdige, fordeles citronsaften over rosenkålene, og de to halve citronskaller steges med i de sidste minutter.
  7. Fjern citronskallerne, og fordel de soltørrede tomater, hvidløg og løg imellem rosenkålene.
  8. Fordel de små tomater på salaten, og drys til sidst med revet citronskal og saltmandler.
  9. Rengør gulerødderne, og del dem i halve på den lange led. Læg dem i en gryde med kogende vand, og damp gulerødderne ved middelvarme i 8-10 minutter.
  10. Blend gulerødderne sammen med de øvrige ingredienser til dressingen til en homogen, cremet dressing.
  11. Smag den til med salt og peber, og justér eventuelt konsistensen.
  12. Servér dressingen i en skål ved siden af salaten.
Opskrifter & råvarer
Sæsonoversigt for bær 

Ved at vælge bær, når de er i sæson, sikrer du, at de er på deres mest modne, saftige og næringsrige. Denne oversigt giver dig et overblik over, hvilke bær der er i sæson i løbet af året, så du kan planlægge dine sylte- og saftprojekter optimalt.

Fra de tidlige forårsbær til de sene efterårsbær,…

Læs mere
Snegle med blåbær er den perfekte snack på en regnfuld dag.
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Blåbærsnegle - Stor smag med sæsonens bær 

Der er intet som lune snegle med blåbær på en våd og overskyet sommerdag. Og sæsonens fine, små bær er helt perfekte til såvel tærter og kager, selvom de lune snegle med blåbær er vores absolutte favorit.

Læs mere
Sådan kan du lave forfriskende blåbærsaft der kombinerer smagen af citron og rosmarin.
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Blåbærsaft med et twist af citron og rosmarin 

Blåbær er smagen af sensommer, og har man ikke blåbær i sin have, så bugner grøntafdelingen af blåbær i august og september, ligesom udvalgte frugtplantager tilbyder selvpluk i sæsonen. De nyplukkede blåbær er en himmelsk mundfuld, skønne på yoghurten og i salaten, men kan også hældes på glas som…

Læs mere
Blommetærte med et dejlåg, der smelter på tungen – den perfekte dessert til august.
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Uimodståelig blommetærte med blåbær og valnødder 

I august folder sensommerens overflod af skønne frugter sig ud, og blandt dem stråler de store, blå Hanita-blommer som favorit. Med deres søde og saftige smag er de perfekte til bagning, og i denne opskrift fejrer vi Hanita-blommens fyldige karakter i samspil med blåbærmarmelade og sprøde valnødder.…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Blåbæris  

Nu er det sæson for vilde blåbær, som i Danmark bær vokser på den jyske hede, i lysninger i skove og plantager.

Sådan en håndfuld solmodne vilde blåbær er en absolut delikat mundfuld, og det kan være en udfordring at nå hjem efter en plukketur uden at have spist dem alle. Men lykkes det, så er…

Læs mere
Krebsegilde: Svenske traditioner og opskrifter
Opskrifter & råvarer
Hold krebsegilde med svenske traditioner 

Sæsonen for jagten på det røde guld er begyndt, når der fra den 8. august fanges ferskvandskrebs i store mængder i de svenske søer og åer. Fangsten fejres med det traditionelle krebsegilde, eller 'kräftskiva' som det hedder på svensk, hvor familie og venner samles til en lang festlig nat. Her nydes…

Læs mere
Nem opskrift på syltning af bær
Opskrifter & råvarer
Tips og nem opskrift: Hjemmelavet marmelade og saft 

Hver sommer nyder mange af os at tilbringe tid i køkkenet med at fremstille hjemmelavet saft og marmelade. Der er noget helt særligt ved projektet – fra duften af simrende bær til den tilfredsstillende ved at forsegle lækkerierne i glas og flasker.

Hjemmelavede marmelader og saft er ren velsmag,…

Læs mere
Stikkelsbær er alsidige, perfekt til både søde og salte retter, hvilket gør den til en favorit i køkkenet.
Opskrifter & råvarer
Sæson: Det skønne syrlige - og lidt oversete - stikkelsbær 

Blandt sommerbær er stikkelsbær lidt overset. Og det er ærgerligt, for stikkelsbær fungerer, med sin fine syrlige smag, i rigtig mange dejlige sammenhænge.

Læs mere
Burgerbolle uden hvedemel
Opskrifter & råvarer
KETO-opskrift: Burger med mangoguacamole 

En sund og velsmagende burger behøver ikke være en luksus - selv for dem, der følger en keto-diæt. Denne opskrift på burger med mangoguacamole er en sand fryd for smagsløgene og en mættende og nærende oplevelse uden kompromis.

Forestil en saftig hakkebøf toppet med en cremet mangoguacamole, sprøde…

Læs mere
Picnic mad: Opskrifter på lækkert brød og retter til picnicen
Opskrifter & råvarer
Picnic - Ideer og opskrifter 

Sommeren er kort, men føles meget længere hvis man - så ofte vejret tillader det - tager ud i det grønne. Få det meste ud af de lange sommeraftener, pak madkurven og tag på picnic i parken, på stranden eller i skoven. Det kræver ikke store forberedelser, slet ikke hvis du i forvejen har udstyret…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^