Blomkålsgratin anno 2010

Blomkålsgratin anno 2010 

Blomkålsgratin sender tankerne tilbage til bedstemors køkken. Christian Bitz har lavet en ny og lidt sundere udgave anno 2010.

"Blomkålsgratin sender tankerne tilbage til dengang, min farmor lavede verden bedste. Denne udgave er bare lidt sundere og ledsages af salat med mormorinspireret dressing. Det er ren retro!" skriver Christian Bitz i sin nye skønne kogebog "Bitz din sundhed - fra råd til retter".

Ingredienser:
• 30 g smør
• 2-3 spsk. hvedemel
• ca ½ l mælk
• 2 tsk. dijonsennep
• groft salt og peber fra kværn
• Lidt revet muskatnød
• 1 blomkål
• 200 g god skinke
• 30 g revet ost
• 4 skiver daggammelt brød (eller 50 g rasp
• 1 tsk. tørret timian
• 10 g revet parmesan
• 1 hovedsalat (andre typer salat kan også anvendes)
• 1 dl. kærnemælk
• 3 spsk. ymer
• ½ usprøjtet citron
• 1 spsk. flormelis
• 100 g ribs

Klassisk Bechamelsauce
• Smelt smørret ved lav varme, tilsæt melet, og pisk, til det slipper gryden.
• Tilsæt mælken lidt efter lidt under piskning, og kog op
• Krydr med dijonsennep, salt, peber og revet muskatnød

Gratin
• Skær blomkålen i små buketter.
• Skær skinken i strimler, og kom denne og blomkålen i et ildfast fad.
• Drys revet ost over og derefter bechamelsaucen over
• Skær skorpen af brødet, og kom det i en foodprocessor sammen med timian og revet parmesan.
• Kør brødet til en fin masse, og kom det på toppen af blomkålen i det ildfaste fad.
• Bag ved 180 grader i ca. 30 minutter, til overfladen er sprød og gylden.

Salat
• Pisk kærnemælken med ymer, fintrevet citronskal og –saft, flormelis samt salt og peber
• Ved det hele sammen med salaten lige før servering

Rest af blomkål til råkosten
Blomkål er supergodt til råkost, så hvis der er rester, så del blomkålen i små buketter, og lad dem marinere i en time med citronsaft og salt. Vend derefter blomkålen med dyb og brug det til råkosten.
• 2 dl. drænet yoghurt
• 1 tsk. flormelis
• 1 tsk. dijonsennep
• 1 tsk. citronsaft
• salt & peber

Læs Nønne Votborgs anmeldelse af Christian Bitz´

Risotto med spinat og bacon
Opskrifter & råvarer
Risotto med spinat og bacon 

Her får du opskriften på en skøn vinterret fra den nye kogebog BACON ...

Læs mere
Andebryst med rød karry
Opskrifter & råvarer
Andebryst med rød karry 

En enkel og skøn thai-ret. Den fine kombination af rød karry, and og ananas giver en rund og blød smagsoplevelse ...

Læs mere
Rødspætte
Opskrifter & råvarer
Rødspætte 

- med cahewsmør og blomkål i grønkålspesto. En skøn, skøn ret fra den nye kogebog Hedeturen går til køkkenet, skrevet af Søs Wollesen, Louise Bruun og Birdie Bjerregaard ...

Læs mere
Krydrede andelår
Opskrifter & råvarer
Krydrede andelår  

Andelår i fad med skønne krydderier: koriander, chili, spidskommen, timian, hvidløg samt fennikel og appelsin, serveret med krydrede ris.

Læs mere
Thailandsk fiskesuppe
Opskrifter & råvarer
Thailandsk fiskesuppe 

I denne uge får du opskriften på en skøn thailandsk fiskesuppe med ingefær og koriander - og grahamsbrød...

Læs mere
Grøn tomatmarmelade
Opskrifter & råvarer
Grøn tomatmarmelade 

Grøn tomatmarmelade er skøn tilbehør til sommergrillet fisk ...

Læs mere
Er smørrebrød dansk nationalspise?
Opskrifter & råvarer
Er smørrebrød dansk nationalspise?  

Når man er i Japan, spiser man sushi. Er man i Tyskland, spiser man Curry Wurst. Og i England kan man ikke komme uden om en omgang fish’n’chips. Men hvad bør man egentlig smage, når man er turist i Danmark?

Læs mere
American cherry pie
Opskrifter & råvarer
American cherry pie 

Nu er det blevet tid til kirsebær. Nyd de søde, mørkerøde danske kirsebær, som de er - eller som her, i en ægte amerikansk kirsebær-tærte ...

Læs mere
Grillede foreller med ingefær
Opskrifter & råvarer
Grillede foreller med ingefær 

Supernem og meget lækker opskrift til grillen. Du får også anbefalet den helt rigtige vin til ...

Læs mere
Ingen grill uden skumfiduser
Opskrifter & råvarer
Ingen grill uden skumfiduser 

Brug de grillens sidste gløder til at varme skumfiduser, og server dem med friske bær på biscuit-bund. En skøn og nem sommerdessert ...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^