Blomkålsgratin anno 2010

Blomkålsgratin anno 2010 

Blomkålsgratin sender tankerne tilbage til bedstemors køkken. Christian Bitz har lavet en ny og lidt sundere udgave anno 2010.

"Blomkålsgratin sender tankerne tilbage til dengang, min farmor lavede verden bedste. Denne udgave er bare lidt sundere og ledsages af salat med mormorinspireret dressing. Det er ren retro!" skriver Christian Bitz i sin nye skønne kogebog "Bitz din sundhed - fra råd til retter".

Ingredienser:
• 30 g smør
• 2-3 spsk. hvedemel
• ca ½ l mælk
• 2 tsk. dijonsennep
• groft salt og peber fra kværn
• Lidt revet muskatnød
• 1 blomkål
• 200 g god skinke
• 30 g revet ost
• 4 skiver daggammelt brød (eller 50 g rasp
• 1 tsk. tørret timian
• 10 g revet parmesan
• 1 hovedsalat (andre typer salat kan også anvendes)
• 1 dl. kærnemælk
• 3 spsk. ymer
• ½ usprøjtet citron
• 1 spsk. flormelis
• 100 g ribs

Klassisk Bechamelsauce
• Smelt smørret ved lav varme, tilsæt melet, og pisk, til det slipper gryden.
• Tilsæt mælken lidt efter lidt under piskning, og kog op
• Krydr med dijonsennep, salt, peber og revet muskatnød

Gratin
• Skær blomkålen i små buketter.
• Skær skinken i strimler, og kom denne og blomkålen i et ildfast fad.
• Drys revet ost over og derefter bechamelsaucen over
• Skær skorpen af brødet, og kom det i en foodprocessor sammen med timian og revet parmesan.
• Kør brødet til en fin masse, og kom det på toppen af blomkålen i det ildfaste fad.
• Bag ved 180 grader i ca. 30 minutter, til overfladen er sprød og gylden.

Salat
• Pisk kærnemælken med ymer, fintrevet citronskal og –saft, flormelis samt salt og peber
• Ved det hele sammen med salaten lige før servering

Rest af blomkål til råkosten
Blomkål er supergodt til råkost, så hvis der er rester, så del blomkålen i små buketter, og lad dem marinere i en time med citronsaft og salt. Vend derefter blomkålen med dyb og brug det til råkosten.
• 2 dl. drænet yoghurt
• 1 tsk. flormelis
• 1 tsk. dijonsennep
• 1 tsk. citronsaft
• salt & peber

Læs Nønne Votborgs anmeldelse af Christian Bitz´

Bulgur med tahin dressing
Opskrifter & råvarer
Bulgur med tahin dressing 

- og sprødt tyrkisk brød. En vidunderlig salat med et mellemøstligt strej ...

Læs mere
Kylling med krydderurter
Opskrifter & råvarer
Kylling med krydderurter  

Fra Sandra Puglieses bog "Kvinde, optimér din kost", bringer vi her opskriften på en skøn og hormonvenlig ret ...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Skotske ingefærscones 

Uhmmm, duften af ingefær. Nyd det fine krydderi i disse skotske ingefærscones.

Læs mere
Brunch på dåse
Opskrifter & råvarer
Brunch på dåse  

Fra bogen "Dåseskjul", bringer vi her opskrifter på en skøn og hurtig brunch - på dåse !

Læs mere
Anne Bechs Scruffins
Opskrifter & råvarer
Anne Bechs Scruffins 

Fra Anne Bechs populære bog "Fit på 100 dage" bringer vi her opskriften på rugbrødsboller med masser af smag, sundt fedt og kagefornemmelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Dekadent chokoladekage - Green Kitchen Stories 

Hvis du er glad for vegetarretter, så kender du måske allerede David Frenkiel og Luise Vindahls blog, Green Kitchen Stories. Her inspirerer parret mennesker verden over til at lave lækre, sunde og grønne måltider. Og nu har de fyldt en kogebog på 250 sider med alverdens nye, skønne opskrifter på…

Læs mere
Amerikansk køkken
Opskrifter & råvarer
Amerikansk køkken 

Opskrifter på lækkerier fra det amerikanske køkken f.eks. mashed potatoes, blt-sandwich, bagels, popovers og pies ...

Læs mere
Hakkebøf med råstegte kartofler
Opskrifter & råvarer
Hakkebøf med råstegte kartofler 

Ugens opskrift er herlig enkel, fedtfattig - og smager skønt: Hakkebøf med råstegte kartofler, tomatsauce og salat ...

Læs mere
Chokolade-fondue med sprøde grissini
Opskrifter & råvarer
Chokolade-fondue med sprøde grissini  

Fra Claus Meyers nye, skønne bog Chokolade bringer vi opskriften på mørk chokolade-fondue med søde, sprøde grissini ...

Læs mere
Søde, sprøde grissini
Opskrifter & råvarer
Søde, sprøde grissini 

Her får du opskriften på Claus Meyers sprøde, søde grissini ...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^