Blomkålsgratin anno 2010

Blomkålsgratin anno 2010 

Blomkålsgratin sender tankerne tilbage til bedstemors køkken. Christian Bitz har lavet en ny og lidt sundere udgave anno 2010.

"Blomkålsgratin sender tankerne tilbage til dengang, min farmor lavede verden bedste. Denne udgave er bare lidt sundere og ledsages af salat med mormorinspireret dressing. Det er ren retro!" skriver Christian Bitz i sin nye skønne kogebog "Bitz din sundhed - fra råd til retter".

Ingredienser:
• 30 g smør
• 2-3 spsk. hvedemel
• ca ½ l mælk
• 2 tsk. dijonsennep
• groft salt og peber fra kværn
• Lidt revet muskatnød
• 1 blomkål
• 200 g god skinke
• 30 g revet ost
• 4 skiver daggammelt brød (eller 50 g rasp
• 1 tsk. tørret timian
• 10 g revet parmesan
• 1 hovedsalat (andre typer salat kan også anvendes)
• 1 dl. kærnemælk
• 3 spsk. ymer
• ½ usprøjtet citron
• 1 spsk. flormelis
• 100 g ribs

Klassisk Bechamelsauce
• Smelt smørret ved lav varme, tilsæt melet, og pisk, til det slipper gryden.
• Tilsæt mælken lidt efter lidt under piskning, og kog op
• Krydr med dijonsennep, salt, peber og revet muskatnød

Gratin
• Skær blomkålen i små buketter.
• Skær skinken i strimler, og kom denne og blomkålen i et ildfast fad.
• Drys revet ost over og derefter bechamelsaucen over
• Skær skorpen af brødet, og kom det i en foodprocessor sammen med timian og revet parmesan.
• Kør brødet til en fin masse, og kom det på toppen af blomkålen i det ildfaste fad.
• Bag ved 180 grader i ca. 30 minutter, til overfladen er sprød og gylden.

Salat
• Pisk kærnemælken med ymer, fintrevet citronskal og –saft, flormelis samt salt og peber
• Ved det hele sammen med salaten lige før servering

Rest af blomkål til råkosten
Blomkål er supergodt til råkost, så hvis der er rester, så del blomkålen i små buketter, og lad dem marinere i en time med citronsaft og salt. Vend derefter blomkålen med dyb og brug det til råkosten.
• 2 dl. drænet yoghurt
• 1 tsk. flormelis
• 1 tsk. dijonsennep
• 1 tsk. citronsaft
• salt & peber

Læs Nønne Votborgs anmeldelse af Christian Bitz´

Tomatpesto
Opskrifter & råvarer
Tomatpesto 

Tomatpesto smager fantastisk og kan f.eks. anvendes til pastaretter, salater, pizza og dip og er nemt at lave selv.

Læs mere
Sensommer
Pitasandwich med kirsebær 

Fra Arla´s køkken bringer vi med tilladelse opskriften på en en frisk og delikat sensommersandwich med friske kirsebær.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor bør du nyde sæsonens nye gulerødder 

De nye, små gulerødder er så søde, sprøde og saftige, at man næsten ikke kan nok af dem. Og så er det jo en kendt sag, at guleroden er lidt af en supergrøntsag og en god kilde til blandt andet A-vitamin og mineralerne kalium og jod. Samtidig viser ny dansk forskning, at et dagligt indtag af…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Jordbær, fåreyoghurt og Oreo´s 

Kombiner Oreo chokoladesmag med jordbær og vilde urter: skovmærke, rødknæ og skovsyre. En helt ny og eventyrlig lækker mundfuld.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hvid aspargessuppe 

Danske, hvide asparges er en stor delikatesse, men fås kun i maj og juni! Prøv dem i denne lækre suppe af friske hvide asparges. De friske asparges gør hele forskellen!

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Omelet med tofu 

Tofu er et traditionelt asiatisk sojaprodukt, som har vundet stor popularitet i vesten, ikke mindst blandt veganere og vegetarer. Tofu er fedt- og kaloriefattigt, og indeholder proteiner svarende til en tredjedel af proteinindholdet i magert oksekød.
Med sin neutrale smag er tofu god i mange…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Sandwichboller med hvid hvede 

I en tid, hvor det grove, rustikke brød hitter, er almindelige hjemmebagte sandwichboller nærmest lidt syndige. Men bytter man den almindelige hvedemel ud med hvid hvedemel, så får man fuldkornets sundhedsfremmende egenskaber og samtidig en lys og lækker bolle med en fin og mild smag.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sund og slank med fisk 

Vidste du, at fisk faktisk er en relativt mager spise, og samtidig kilde til rigtig gode næringsstoffer, som D-vitamin, jod og selen?

Læs mere
Forår
Hornfisk med strandtzatziki og strandkarse 

Det er sæson for hornfisk, så har du fiskeentusiaster i familien, så er det oplagt at pakke fiskegrej og -stang og tage på hornfisketur. Hornfisk er en dejlig spisefisk, ikke mindst når den den serveres med hjemmerørt remoulade eller en cremet tzatziki fuld af vilde strandurter. Fra Thomas Laursens…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Fiskeostekage 

Med bogen ’Forunderlig mad: Serveringer, der overrumpler dine sanser’ præsenterer færøske Katrin Joensen-Næs opskrifter på delikate retter med nye, anderledes og overraskende råvaresammensætninger. Fra bogen får du her opskriften på Katrins skønne fiskeostekage. Uhmmm!

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^