Blomkålsgratin anno 2010

Blomkålsgratin anno 2010 

Blomkålsgratin sender tankerne tilbage til bedstemors køkken. Christian Bitz har lavet en ny og lidt sundere udgave anno 2010.

"Blomkålsgratin sender tankerne tilbage til dengang, min farmor lavede verden bedste. Denne udgave er bare lidt sundere og ledsages af salat med mormorinspireret dressing. Det er ren retro!" skriver Christian Bitz i sin nye skønne kogebog "Bitz din sundhed - fra råd til retter".

Ingredienser:
• 30 g smør
• 2-3 spsk. hvedemel
• ca ½ l mælk
• 2 tsk. dijonsennep
• groft salt og peber fra kværn
• Lidt revet muskatnød
• 1 blomkål
• 200 g god skinke
• 30 g revet ost
• 4 skiver daggammelt brød (eller 50 g rasp
• 1 tsk. tørret timian
• 10 g revet parmesan
• 1 hovedsalat (andre typer salat kan også anvendes)
• 1 dl. kærnemælk
• 3 spsk. ymer
• ½ usprøjtet citron
• 1 spsk. flormelis
• 100 g ribs

Klassisk Bechamelsauce
• Smelt smørret ved lav varme, tilsæt melet, og pisk, til det slipper gryden.
• Tilsæt mælken lidt efter lidt under piskning, og kog op
• Krydr med dijonsennep, salt, peber og revet muskatnød

Gratin
• Skær blomkålen i små buketter.
• Skær skinken i strimler, og kom denne og blomkålen i et ildfast fad.
• Drys revet ost over og derefter bechamelsaucen over
• Skær skorpen af brødet, og kom det i en foodprocessor sammen med timian og revet parmesan.
• Kør brødet til en fin masse, og kom det på toppen af blomkålen i det ildfaste fad.
• Bag ved 180 grader i ca. 30 minutter, til overfladen er sprød og gylden.

Salat
• Pisk kærnemælken med ymer, fintrevet citronskal og –saft, flormelis samt salt og peber
• Ved det hele sammen med salaten lige før servering

Rest af blomkål til råkosten
Blomkål er supergodt til råkost, så hvis der er rester, så del blomkålen i små buketter, og lad dem marinere i en time med citronsaft og salt. Vend derefter blomkålen med dyb og brug det til råkosten.
• 2 dl. drænet yoghurt
• 1 tsk. flormelis
• 1 tsk. dijonsennep
• 1 tsk. citronsaft
• salt & peber

Læs Nønne Votborgs anmeldelse af Christian Bitz´

Opskrifter & råvarer
Opskrift: Camilla Plums appelsinsalat  

Appelsinen er vinterens frugt; fuld af vitaminer og smagen af sommer. Brug appelsiner i marmelader, juice - og som her, hvor Camilla Plum deler sin opskrift på den dejligste appelsinsalat.

"En altid forfriskende, dejlig salat gennem efterår og vinter. Kombinér appelsin med sprød cossalat, saftige…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Energidrik med kokos, kaffe, kakao og dadler 

Denne skønne, hjemmelavede energidrik er oplagt, når man føler sig træt og mentalt udmattet. Indholdet af kaffe og kaffebønner gør den til et perfekt alternativ til en kop kaffe, der bare gør en sløv og sulten. Det friske kokosvand tilfører kroppen væske, valnødderne indeholder vigtige…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Camilla Plums hjemmerørte remoulade 

Denne hjemmelavede remoulade er prikken over i`et til frikadeller af såvel flæsk- som fiskefars, skinke, pariserbøf, smørrebrød og sandwich. Piccalilli, som Camilla Plum anvender i denne opskrift, er råsyltede grøntsager i sur/sød sennepssauce. Fås bla. hos Irma.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Keto boller 

Ketoboller eller stenalderboller smager helt fantastisk, har en dejlig konsistens og giver god og lang mæthedsfornemmelse og stabilt blodsukker. Ketoboller kan nydes som alternativ til rugbrød og dejlige med ost eller pålæg. Perfekt til madpakken, men også som skøn snack, når den lille sult melder…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Restemad: Thaisalat med and 

Har du andesteg tilovers, så kan den nydes i en skøn thaiinspireret salat med sprød rødkål og spidskål, lime, sesamfrø og friske koriander.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Restemad: French Toast 

Inden du smider halvkedeligt, tørt toastbrød i skraldespanden, så skal du måske lige overveje, hvorvidt du i stedet skal bruge det til French Toast - eller arme riddere, som vi kalder det herhjemme. Toastbrød vendt i æg og kardemomme og stegt på pande, er en dejlig start på dagen.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Restemad: Glaseret medister med rødkålssalat 

Har du rødkål og et stykke medister tilovers, så brug resterne på denne lækre ret, hvor syrligt, sødt, salt og krydderier forenes i en himmelsk mundfuld.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Restemad: Kartoffelkage 

Har du kartoffelrester fra julemiddagen, så kan de forvandles til alletiders skønne, og lidt syndige, kartoffekage - en absolut fryd til den søde tand i juledagene.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Restemad: Ramen med flæskesteg 

Det lyder måske som en lidt sær kombi, men ramensuppe med miso og grønne godter, er et fantastisk match til flæskestegsrester.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Proteinomeletter 

Skal du have en rigtig god mæthedsfølelse, hvor du samtidig får sat skub i din forbrænding, så er det proteiner, der skal på tallerkenen. Proteiner giver en rar mæthedsfornemmelse - uden at påvirke dit blodsukker.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^