Blomkålsgratin anno 2010

Blomkålsgratin anno 2010 

Blomkålsgratin sender tankerne tilbage til bedstemors køkken. Christian Bitz har lavet en ny og lidt sundere udgave anno 2010.

"Blomkålsgratin sender tankerne tilbage til dengang, min farmor lavede verden bedste. Denne udgave er bare lidt sundere og ledsages af salat med mormorinspireret dressing. Det er ren retro!" skriver Christian Bitz i sin nye skønne kogebog "Bitz din sundhed - fra råd til retter".

Ingredienser:
• 30 g smør
• 2-3 spsk. hvedemel
• ca ½ l mælk
• 2 tsk. dijonsennep
• groft salt og peber fra kværn
• Lidt revet muskatnød
• 1 blomkål
• 200 g god skinke
• 30 g revet ost
• 4 skiver daggammelt brød (eller 50 g rasp
• 1 tsk. tørret timian
• 10 g revet parmesan
• 1 hovedsalat (andre typer salat kan også anvendes)
• 1 dl. kærnemælk
• 3 spsk. ymer
• ½ usprøjtet citron
• 1 spsk. flormelis
• 100 g ribs

Klassisk Bechamelsauce
• Smelt smørret ved lav varme, tilsæt melet, og pisk, til det slipper gryden.
• Tilsæt mælken lidt efter lidt under piskning, og kog op
• Krydr med dijonsennep, salt, peber og revet muskatnød

Gratin
• Skær blomkålen i små buketter.
• Skær skinken i strimler, og kom denne og blomkålen i et ildfast fad.
• Drys revet ost over og derefter bechamelsaucen over
• Skær skorpen af brødet, og kom det i en foodprocessor sammen med timian og revet parmesan.
• Kør brødet til en fin masse, og kom det på toppen af blomkålen i det ildfaste fad.
• Bag ved 180 grader i ca. 30 minutter, til overfladen er sprød og gylden.

Salat
• Pisk kærnemælken med ymer, fintrevet citronskal og –saft, flormelis samt salt og peber
• Ved det hele sammen med salaten lige før servering

Rest af blomkål til råkosten
Blomkål er supergodt til råkost, så hvis der er rester, så del blomkålen i små buketter, og lad dem marinere i en time med citronsaft og salt. Vend derefter blomkålen med dyb og brug det til råkosten.
• 2 dl. drænet yoghurt
• 1 tsk. flormelis
• 1 tsk. dijonsennep
• 1 tsk. citronsaft
• salt & peber

Læs Nønne Votborgs anmeldelse af Christian Bitz´

Opskrifter & råvarer
Opskrift: Bagte blommer 

Nyd dem som de er til den lille sult om eftermiddagen, eller brug den søde, runde frugt i kager og desserter. Og husk at sæsonens mirabeller og blommer også i høj grad har berettigelse i madlavninganden og blandt andet er helt fantastiske i fx salater eller som kompot eller chutney.
Her en nem…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Krebsegilde - en traditionsrig sensommerfest i Sverige 

Når sommeren går på held, venter der en herlig oplevelse i Sverige. For det er nu man kan opleve en af svenskernes mest markante traditioner: Krebsegildet eller 'kräftskiva', som det hedder på svensk. Krebsegildet er en traditionsrig sensommerfest i Sverige, hvor familier og venner samles om bordet…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sommeropskrift: Grillet makrel med spidskål og rygeostecreme  

Makrel er eminent på grill, og med spidskål, radiser og rygeost er det dejlig let og lækker sommermad. Og så er makrel en af de såkaldte fede fisketyper, og kilde til sunde omega-3 fedtsyrer.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sommerhit: Vegansk koldskål med jordbær og granola 

Koldskål er indbegrebet af dansk sommer. Kontrasten mellem det søde og syrlige, cremede og sprøde er en himmelsk mundfuld. Koldskål kan servere som dessert, men er også skøn som delikat snack, når lækkersulten kommer snigende.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Melon- og citronsorbet 

Søde, saftige meloner er super velegnede til sorbeter. Her bringer vi en nem opskrift på friske sorbeter med melon og citron.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Jordbær med balsamico 

Jordbær stænket med en god balsamico dressing og friskkværnet peber. Det lyder måske vildt, men det smager himmelsk! En rigtig lækker lille sommeranretning, som også passer godt til ost.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hjemmelavet frugt- og bærmos 

Hjemmelavet frugt- og bærmos er nem at tilberede, indeholder kun ganske lidt raffineret sukker og smager helt fantastisk med is og desserter, kager - og ikke mindst på toppen af yoghurten.

Læs mere
Hjemmelavet hindbæris og cantuccini
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hjemmelavet hindbæris og cantuccini 

Friske hindbær kan også nydes i hjemmelavet is. Her får du opskriften på hjemmelavet hindbær is og sprøde italienske mandelkager.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Ananas-smoothie 

Med en blender kan du få det fulde udbytte af sommerens frugter med herlige, læskende smoothies i alverdens variationer. Prøv fx denne super læskende smoothie med ananas, mango og kokosmælk i skøn forening. Perfekt på en varm sommerdag!

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^