Allerede under såningen, kan man hjælpe de små krydderurtefrø og sikre dem grundlaget for robusthed over for sygdomme og skadedyr.

Planteguide: Sådan får du robuste krydderurter 

Kan du mærke, at foråret er på vej? Kribler det lidt i fingrene?

Med forspiring af krydderurter i vindueskarmen kan du allerede nu nyde forårsfornemmelsen inden døre. Det er et super nemt og overskueligt projekt, og en fornøjelse at se dem vokse sig til dekorative, duftende krydderurter.

Forspiring øger krydderurtens robusthed

Allerede under såningen, kan man hjælpe de små krydderurtefrø og sikre dem grundlaget for robusthed over for fx. sygdomme og skadedyr. Lidt længere hen på foråret er planterne er vokset til, og så kan de plantes ud i bedet eller få plads i krukkehaven på altanen eller terrassen. Med en lille indsats nu kan du have friske krydderurter ved hånden sommeren igennem.

  1. Tjek de frø, der skal sås. Frø, der er knækkede eller misfarvede, sorteres fra.
  2. De forskellige krydderurter skal sås på forskellige tidspunkter. Se såkalender for forspiring af grøntsager og krydderurter.
  3. Brug såjord til såning. Almindelig beriget sagnum (pottejord) er for kraftig gødet, den fine nye kimrod fra frøet kan svides, og i værste fald dø.
  4. Ved forspiring puttes såjord i potter eller veldrænede kasser. Bland evt. jorden med find sand. Vand så jorden, så den er let fugtig – den må ikke drive af vand. Tryk jorden let, så der er en fast bund, der giver kontakt til frøet. Drys og fordel frøene ud med løs hånd over jorden, så de har afstand til hinanden.
  5. Dæk frøene med et løst lag jord eller fugtigt sand. En god tommelfingerregel er at dække med et lag jord på ca. 3 gange frøenes diameter. Nogle frø skal slet ikke dækkes; de kaldes lyskimere og har brug for lys til at spire. Det gælder blandt andet havemerian og havetimian.
  6. Sørg for fugt og stuetemperatur indtil frøene er spiret. Det gøres bedst ved at dække beholderen med hvid plast med et par huller i.
  7. Når planterne er fremspiret, fjernes plasten, og de skal nu have maksimum af lys for ikke at blive ranglede. Sæt dem i et lyst vindue, men pas på, at urterne ikke skades af sol og varme.
  8. Når småplanterne er tilpas store og har sat 4 – 8 blade, skal de plantes over i større potter og den første gødning gives ca. 2 uger senere. Alt efter krydderurt tager det fra 5 til 28 dage at fremspire i vindueskarmen.
  9. Krydderurter i vindueskarmen er dekorative og duftende, men de trives sjældent så godt som udendørs. Indenfor er der oftest ikke lys nok, og planterne får en ranglet vækst. Krydderurter må dog først sættes udenfor, når man ikke længere risikerer nattefrost.
Forår
Hvide asparges - Sådan tilberedes hvide asparges 

Det er sæson for hvide asparges, og selvom de kan være noget sværere at få fat i i en god kvalitet, så bør man ikke gå glip af denne fine sæsondelikatesse.

Skal du have hvide asparges af god kvalitet, så kig efter friske, ligestammede asparges, der ser tykke og robuste ud. Aspargsen skal være…

Læs mere
Forår
Salat med vilde urter 

Pluk og nyd den dejligste forårssalat med spæde grønne bøgeskud, mælkebøtter og skvalderkål. Det er lige nu, at de vilde urters smag er helt i top!

Læs mere
Forår
Solskins-te 

Lige nu pryder solgule mælkebøtter markskel og grøftekanter. Smukke ser de ud – og så er mælkebøtten tilmed en anvendelig lille plante.

Læs mere
Forår
Med masser af purløg 

Purløg er en ukuelig forårsbebuder, som hurtigt vokser sig stor og derfor kan høstes flittigt. Det grønne drys er ikke kun en herlig delikatesse, men også rig på C-vitamin.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hjemmelavet appelsinmarmelade 

Findes der noget bedre end at begynde morgenen med hjemmelavet marmelade på brødet? Her får du opkriften på en nem og rigtig lækker appelsinmarmelade.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Bagte rødbeder 

Bagte rødbeder er en rigtig delikatesse, der egner sig godt som tilbehør til kødretter, men som også er en herlig appetizer.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Det sunde granatæble 

Granatæblet er en spændende frugt. Med sine mange små frø, har den gennem tiden været et symbol på frugtbarhed, og nævnes både i Bibelen, Koranen og Østens eventyr. Frugten har været dyrket i mere end 4.000 år, men er først de senere år opnået popularitet i nordeuropa.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Orientalsk pastasalat med sprøde grøntsager 

Fra Lone Kjær, forfatteren til blandt andet 'Sund på den fede måde' kommer en herlig orientalskinspireret pastasalat med friske sensommergrøntsager og oksebøffer i strimler. Det er en salat med stor smag krydret med karry, ingefær, hvidløg, soja, koriander, peanuts og sesamfrø.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Wrap med røget laks og kålsalat 

Fyld tortillaen med varmrøget laks og kålsalat, æbler, ristede mandler og friske krydderurter.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kinakål med bagte gulerødder og grønkålspesto 

Kål og rodfrugter er et fantastisk match, når de som her nydes sammen i en smuk, sund og mættende sensommersalat. Opskriften er udviklet af den populære kogebogsforfatter, Lone Kjær, og kan tilberedes med alverdens rodfrugter afhængig af, hvad du har i grøntsagsskuffen.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^