Allerede under såningen, kan man hjælpe de små krydderurtefrø og sikre dem grundlaget for robusthed over for sygdomme og skadedyr.

Planteguide: Sådan får du robuste krydderurter 

Kan du mærke, at foråret er på vej? Kribler det lidt i fingrene?

Med forspiring af krydderurter i vindueskarmen kan du allerede nu nyde forårsfornemmelsen inden døre. Det er et super nemt og overskueligt projekt, og en fornøjelse at se dem vokse sig til dekorative, duftende krydderurter.

Forspiring øger krydderurtens robusthed

Allerede under såningen, kan man hjælpe de små krydderurtefrø og sikre dem grundlaget for robusthed over for fx. sygdomme og skadedyr. Lidt længere hen på foråret er planterne er vokset til, og så kan de plantes ud i bedet eller få plads i krukkehaven på altanen eller terrassen. Med en lille indsats nu kan du have friske krydderurter ved hånden sommeren igennem.

  1. Tjek de frø, der skal sås. Frø, der er knækkede eller misfarvede, sorteres fra.
  2. De forskellige krydderurter skal sås på forskellige tidspunkter. Se såkalender for forspiring af grøntsager og krydderurter.
  3. Brug såjord til såning. Almindelig beriget sagnum (pottejord) er for kraftig gødet, den fine nye kimrod fra frøet kan svides, og i værste fald dø.
  4. Ved forspiring puttes såjord i potter eller veldrænede kasser. Bland evt. jorden med find sand. Vand så jorden, så den er let fugtig – den må ikke drive af vand. Tryk jorden let, så der er en fast bund, der giver kontakt til frøet. Drys og fordel frøene ud med løs hånd over jorden, så de har afstand til hinanden.
  5. Dæk frøene med et løst lag jord eller fugtigt sand. En god tommelfingerregel er at dække med et lag jord på ca. 3 gange frøenes diameter. Nogle frø skal slet ikke dækkes; de kaldes lyskimere og har brug for lys til at spire. Det gælder blandt andet havemerian og havetimian.
  6. Sørg for fugt og stuetemperatur indtil frøene er spiret. Det gøres bedst ved at dække beholderen med hvid plast med et par huller i.
  7. Når planterne er fremspiret, fjernes plasten, og de skal nu have maksimum af lys for ikke at blive ranglede. Sæt dem i et lyst vindue, men pas på, at urterne ikke skades af sol og varme.
  8. Når småplanterne er tilpas store og har sat 4 – 8 blade, skal de plantes over i større potter og den første gødning gives ca. 2 uger senere. Alt efter krydderurt tager det fra 5 til 28 dage at fremspire i vindueskarmen.
  9. Krydderurter i vindueskarmen er dekorative og duftende, men de trives sjældent så godt som udendørs. Indenfor er der oftest ikke lys nok, og planterne får en ranglet vækst. Krydderurter må dog først sættes udenfor, når man ikke længere risikerer nattefrost.
Sommer
Årets hindbær frister med saft og sødme 

En varm juni betyder, at de danske hindbær, ligesom mange andre danske bær, er klar tidligere. Samtidig er den danske hindbærsæson længere, hvilket betyder, at hindbærelskere vil kunne lægge de små bær i indkøbskurven fra begyndelsen af juli og helt ind i oktober måned.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Jordbær-smoothie 

Fyld glasset med læskende lækker jordbærsmoothie.

Læs mere
Danske frilandsjordbær
Forår
Danske frilandsjordbær  

Nu er de her - endelig! Så er årets første frilands jordbær klar: Syrlige, søde og fulde af smag! Nyd dem lige som de er - direkte fra bakken eller måske med lidt mælk eller fløde.

Læs mere
Forår
Brændenældesuppe 

Brændenældens unge topskud har en fin og grøn smag, som minder lidt om spinat. Her får du opskriften på en dejlig forårssuppe med løg og friske nælder.

Læs mere
Årstidens råvarer
Blomkål er blevet cool  

Den klassiske blomkål er igen begyndt at vise sig i forbrugernes indkøbskurve. Interessen for den klassiske grøntsag er nemlig stigende, og ifølge eksperter er forklaringen enkel: blomkål er simpelthen blevet cool.

Læs mere
Årstidens råvarer
Grav selv kartofler 

Tag en tur ud på markerne og høst nye kartofler. Det er både tilfredsstillende selv at følge de små knolde fra jord til bord, og så er der ofte penge sparet.

Læs mere
Kartofler - sunde og fedtfattige
Årstidens råvarer
Kartofler - sunde og fedtfattige 

Kartoflen er en alsidig og populær grønsag - og den lille knold kan spille en vigtig rolle i forebyggelsen af sygdomme. For kartoflen både mætter, er fedtfattig og kilde til livsvigtige stoffer. Faktisk er kartoflen en af de billigste og mest tilgængelige kilder til C-vitamin, som er en af de…

Læs mere
Ramsløg
Haven & altanen
Ramsløg 

Nu er der ramsløg i skovbunden ! En vildtvoksende plante som fint kan bruges i madlavningen. Fin i salater, som krydderi i supper, tærter og er desuden god til pesto.

Læs mere
Årstidens råvarer
Alverdens krydderier og krydderurter  

Duften af en dejlig karryret kender vi alle, ligesom der ikke er noget at tage fejl af, når pizzakrydderierne blander sig med de andre ingredienser og får tænderne til at løbe i vand. Der er da heller ikke noget som en pragtfuld plade småkager med masser af julekrydderier. Så er der ikke noget at…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^