Allerede under såningen, kan man hjælpe de små krydderurtefrø og sikre dem grundlaget for robusthed over for sygdomme og skadedyr.

Planteguide: Sådan får du robuste krydderurter 

Kan du mærke, at foråret er på vej? Kribler det lidt i fingrene?

Med forspiring af krydderurter i vindueskarmen kan du allerede nu nyde forårsfornemmelsen inden døre. Det er et super nemt og overskueligt projekt, og en fornøjelse at se dem vokse sig til dekorative, duftende krydderurter.

Forspiring øger krydderurtens robusthed

Allerede under såningen, kan man hjælpe de små krydderurtefrø og sikre dem grundlaget for robusthed over for fx. sygdomme og skadedyr. Lidt længere hen på foråret er planterne er vokset til, og så kan de plantes ud i bedet eller få plads i krukkehaven på altanen eller terrassen. Med en lille indsats nu kan du have friske krydderurter ved hånden sommeren igennem.

  1. Tjek de frø, der skal sås. Frø, der er knækkede eller misfarvede, sorteres fra.
  2. De forskellige krydderurter skal sås på forskellige tidspunkter. Se såkalender for forspiring af grøntsager og krydderurter.
  3. Brug såjord til såning. Almindelig beriget sagnum (pottejord) er for kraftig gødet, den fine nye kimrod fra frøet kan svides, og i værste fald dø.
  4. Ved forspiring puttes såjord i potter eller veldrænede kasser. Bland evt. jorden med find sand. Vand så jorden, så den er let fugtig – den må ikke drive af vand. Tryk jorden let, så der er en fast bund, der giver kontakt til frøet. Drys og fordel frøene ud med løs hånd over jorden, så de har afstand til hinanden.
  5. Dæk frøene med et løst lag jord eller fugtigt sand. En god tommelfingerregel er at dække med et lag jord på ca. 3 gange frøenes diameter. Nogle frø skal slet ikke dækkes; de kaldes lyskimere og har brug for lys til at spire. Det gælder blandt andet havemerian og havetimian.
  6. Sørg for fugt og stuetemperatur indtil frøene er spiret. Det gøres bedst ved at dække beholderen med hvid plast med et par huller i.
  7. Når planterne er fremspiret, fjernes plasten, og de skal nu have maksimum af lys for ikke at blive ranglede. Sæt dem i et lyst vindue, men pas på, at urterne ikke skades af sol og varme.
  8. Når småplanterne er tilpas store og har sat 4 – 8 blade, skal de plantes over i større potter og den første gødning gives ca. 2 uger senere. Alt efter krydderurt tager det fra 5 til 28 dage at fremspire i vindueskarmen.
  9. Krydderurter i vindueskarmen er dekorative og duftende, men de trives sjældent så godt som udendørs. Indenfor er der oftest ikke lys nok, og planterne får en ranglet vækst. Krydderurter må dog først sættes udenfor, når man ikke længere risikerer nattefrost.
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Krydret ribsgelé 

Ribs er fantastiske, både som gelé og i syltetøj. Her anviser Dansukker, hvordan du selv fremstiller en krydret ribsgelé, som er dejligt tilbehør til både kød og fjerkræ.

Læs mere
Sommer
Opskrift: Minns rabarberkage 

Man behøver ikke have opholdt sig længe i Sverige, før man støder på ordet ’fika’. I mit tilfælde blev jeg bekendt med begrebet, da genboen til det hus, hvor jeg ferierede, kiggede forbi og spurgte: ”Är det inte dags att fika?” Mens jeg vred min hjerne for at gætte, hvad hun spurgte om, kom hun mig…

Læs mere
Sommer
Hvorfor smager danske jordbær bedre? 

Du ved det godt. Uanset om du foretrækker dem med sukker, mælk og fløde eller helt naturligt som de er, smager danske jordbær bare bedre end dem, der kommer fra udlandet. Men ved du også hvorfor? Forklaringen er, ifølge Dansk Gartneri, enkel og handler om sort, friskhed og modenhed.

Læs mere
Sommer
Jordbærtid!  

Så er der masser af fuldmodne danske frilandsjordbær i butikkerne, og her får du tips til, hvordan du får mest ud af bordbærbakken, og hvordan du opbevarer dem.

Læs mere
Sommer
Jordbær & pesto 

Sæsonens solmodne jordbær, tilføjer smagen af sommer til salater, kager og koldskål. Faktisk er det kun fantasien, der sætter grænser for alle de skønne sammenhæng, hvor jordbær passer ind. Prøv fx. den delikate oplevelse af jordbær og pesto, som her hvor rugkiksen har fået selskab af jordbær og…

Læs mere
Sommer
Jordbærtærter uden ovn 

Her er opskriften på en tærte, som smager ligeså liflig, som den ser ud - og så skal den slet ikke i ovnen! Til gengæld skal den i køleskabet to gange, inden den er klar til at blive serveret. Men dekorativ og velsmagende, det er den!

Læs mere
Årstidens råvarer
Thomas Laursen om urten strandarve 

Når det kommer til at samle spiselige planter langs stranden, så er strandarven måske den nemmeste og sikreste af alle strandplanter at identificere, skriver Thomas Laursen i bogen ’Vild – Naturen ind i køkkenet’.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Louisas coleslaw 

Blandt lækkerier til julebordet bringer vi her Louisa Lorangs bud på en flot pink, sprød og spicy coleslaw med rødbeder, pastinak, persillerod og peberrod.
Få opskriften, og se også seneste nummer af magasinet Lorang & Co. som byder på masser af dejlige opskrifter, tips og idéer til julen.

Læs mere
Årstidens råvarer
Bliv klog på kål 

Her i efteråret, hvor dagligvarebutikkens grøntafdeling bugner af kål og rodfrugter, er de flotte kålhoveder, i bogstavelig forstand, svære at komme udenom. De senere års fokus på kål har ganske vist givet kålen lidt af en kulinarisk renæssance, men selvom livsstilsmagasiner og kogebøger flittigt…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Stegt sild med stuvet rosenkål og sursød rødbedesalat 

Fra oktober og frem til februar, er rosenkål i sæson. Faktisk er rosenkål er en af de få grønsager, som man kan høste i januar og februar.
De små, fine kål smager formidabelt, og den milde kålsmag synes også at passe godt til børns sarte smagsløg, hvor de fx kan ristes i smør på pande sammen med…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^