Kategori: Julemad

Mette Blomsterbergs opskrift: Julemænd og -koner 

Blandt hyggelige juleaktiviteter med børn, er småkagebagning altid et stort hit. Med Mette Blomsterbergs småkageopskrift på julemænd og -koner, får I fine, krydrede småkager, som kan pyntes med glasur og krymmel, og evt. hænges på juletræet

Ingredienser til dejen:

  • 400 g hvedemel
  • 200 g stuetempereret smør
  • 150 g flormelis
  • 1½ tsk stødt kanel
  • 1½ tsk stødt nellike
  • 4-5 æggeblommer (110 g)

Ingredienser til glasur:

  • 150 g sigtet flormelis
  • ca. 50 g pasteuriserede æggehvider

Sådan gør du:

  1. Ælt hvedemel, stuetempereret smør, flormelis, kanel og nellike sammen, til det smuldrer.
  2. Kom æggeblommerne i og ælt videre, til dejen samler sig og bliver ensartet.
  3. Stil den i køleskabet i ½ time.
  4. Tag dejen ud og rul den relativt tyndt ud i lidt ekstra mel. Udstik ønskede figurer – mænd, koner, grise osv.
  5. Saml de store og de små figurer på hver deres bageplade beklædt med bagepapir, så alle kager på den samme plade skal have samme tid i ovnen.
  6. Ælt alle dejrester sammen til en ensartet dej og gentag udrulningen. Du kan lave små pebernødder af de sidste små stykker dej. 
  7. Bag figurerne i ovnen ved 170 grader i 8-18 minutter afhængigt af tykkelse og størrelse. Kig til dem med jævne mellemrum.
  8. Afkøl de bagte kager på en bagerist, inden de pyntes med sprøjteglasur.

Glasur:

  • Pisk flormelis og æggehvider til en hvid og luftig masse med en håndmikser. Den er færdig det øjeblik, den ikke flyder sammen, når du stopper piskningen.

Kom den færdige glasur i et kræmmerhus af bagepapir eller en engangssprøjtepose, som du klipper et ganske lille hul i. Pynt figurerne efter eget valg og lad dem lufttørre nogle timer, inden du kommer dem i tætsluttende dåser

Krydderkagerne bliver endnu mere dekorative, hvis du drysser dem med fx hakkede pistacienødder, mandler, krymmel, frysetørrede hindbær, sølvkugler eller andet. Det er oplagt at slippe børnene løs med farvet glasur, glimmer og kugler på disse figurer. De elsker det.

Opskriften på 'Julemænd og -koner' er fra Mette Blomsterbergs bagebøger, som du kan læse mere om og bestille på Metteblomsterberg.com

Giv flæskestegen et spicy twist
Julemad
Giv flæskestegen et spicy twist 

Uanset hvor stærke traditionerne er i familien, kan det være en kærkommen udfordring med nye smage og overraskende sammensætninger. Her en opskrift fra krydderiproducenten Santa Maria på en flæskesteg med et spicy twist.

Læs mere
Julemad
Lækkert til gløgg og julens vin 

Små chokolade-likør kugler og italienske appelsin-cantuccini. Lækkert til gløgg eller et glas vin ...

Læs mere
Røget laks med spinat florentine
Julemad
Røget laks med spinat florentine 

En sund og lækker appetizer fra Søren Ejlersen, Aarstiderne

Læs mere
Traditionel risalamande
Julemad
Traditionel risalamande 

Finalen på den gode julefrokost ...

Læs mere
Det perfekte jule-match
Julemad
Det perfekte jule-match 

De fleste danskere kan blive enige om, at det er svært at forestille sig en julefrokost uden en god snaps på bordet. Det er til gengæld de færreste danskere, som tænker over at matche en god aquavit med forskellige retter for at komplimentere dem og fremhæve deres unikke smag. Svenske O.P. Anderson…

Læs mere
Julemad
Krydret rødkål med appelsindressing 

Lun rødkålssalat med ingefær, allehånde og kanel samt frisk appelsindressing.

Læs mere
Julemad
Nye opskrifter til julefrokosten 

Sund og lækker julemad. Søren Ejlersen fra Aarstiderne giver dig her forslag og opskrifter til årets sunde julefrokost ...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^