Kategori: Julemad

Mette Blomsterbergs opskrift: Julemænd og -koner 

Blandt hyggelige juleaktiviteter med børn, er småkagebagning altid et stort hit. Med Mette Blomsterbergs småkageopskrift på julemænd og -koner, får I fine, krydrede småkager, som kan pyntes med glasur og krymmel, og evt. hænges på juletræet

Ingredienser til dejen:

  • 400 g hvedemel
  • 200 g stuetempereret smør
  • 150 g flormelis
  • 1½ tsk stødt kanel
  • 1½ tsk stødt nellike
  • 4-5 æggeblommer (110 g)

Ingredienser til glasur:

  • 150 g sigtet flormelis
  • ca. 50 g pasteuriserede æggehvider

Sådan gør du:

  1. Ælt hvedemel, stuetempereret smør, flormelis, kanel og nellike sammen, til det smuldrer.
  2. Kom æggeblommerne i og ælt videre, til dejen samler sig og bliver ensartet.
  3. Stil den i køleskabet i ½ time.
  4. Tag dejen ud og rul den relativt tyndt ud i lidt ekstra mel. Udstik ønskede figurer – mænd, koner, grise osv.
  5. Saml de store og de små figurer på hver deres bageplade beklædt med bagepapir, så alle kager på den samme plade skal have samme tid i ovnen.
  6. Ælt alle dejrester sammen til en ensartet dej og gentag udrulningen. Du kan lave små pebernødder af de sidste små stykker dej. 
  7. Bag figurerne i ovnen ved 170 grader i 8-18 minutter afhængigt af tykkelse og størrelse. Kig til dem med jævne mellemrum.
  8. Afkøl de bagte kager på en bagerist, inden de pyntes med sprøjteglasur.

Glasur:

  • Pisk flormelis og æggehvider til en hvid og luftig masse med en håndmikser. Den er færdig det øjeblik, den ikke flyder sammen, når du stopper piskningen.

Kom den færdige glasur i et kræmmerhus af bagepapir eller en engangssprøjtepose, som du klipper et ganske lille hul i. Pynt figurerne efter eget valg og lad dem lufttørre nogle timer, inden du kommer dem i tætsluttende dåser

Krydderkagerne bliver endnu mere dekorative, hvis du drysser dem med fx hakkede pistacienødder, mandler, krymmel, frysetørrede hindbær, sølvkugler eller andet. Det er oplagt at slippe børnene løs med farvet glasur, glimmer og kugler på disse figurer. De elsker det.

Opskriften på 'Julemænd og -koner' er fra Mette Blomsterbergs bagebøger, som du kan læse mere om og bestille på Metteblomsterberg.com

Julemad
Chokoladesmåkager 

Lækre, bløde og med masser af chokoladesmag. De bliver allerbedst, hvis man bruger en god mørk chokolade, fx. Lindt eller Valrhona.

Læs mere
Julemad
Flæskesteg med knasende sprøde svær 

Den traditionelle flæskesteg er dejlig julemad - især når den har sprøde svær og serveres med lun rødkål og sauce i rigelige mængder.
En flæskesteg skal have god tid i ovnen, og når man nu er i gang, så kan det svare sig at tilberede en ekstra stor steg, så man har rigeligt til sandwiches i…

Læs mere
Plumkage - smagen og duften af jul
Julemad
Plumkage - smagen og duften af jul  

Her får du opskriften på en duftende, dejlig plumkage – fuld af krydderier og frugt. Den originale opskrift byder at kagen overhældes med rom, men her har vi valgt en lidt lettere udgave uden ...

Læs mere
Julemad
Håkonskager  

En nem opskrift, hvor børnene også kan være med. Dejen skal nemlig både æltes godt med hænderne og rulles - og den slags er børn mægtig gode til :o)

Læs mere
Julemad
Peanut butter cookies 

Amerikanske cookies med saltede, ristede peanuts, jordnøddesmør og mørk chokolade. Et skønt alternativ til danske julesmåkager. Af opskriften får du en stor portion, men så har du også til f.eks. en værtindegave. De store flotte kager holder sig lækre i glas - og med låg på varer de måske også lidt…

Læs mere
Jule-rødkåls-coleslaw
Julemad
Julerødkålscoleslaw 

Frisk, sprød rødkål i herlig coleslawsalat med vineddike og dijonsennep.

Læs mere
Julemad
Sprød rødkålssalat 

En helt vidunderlig sprød rødkålssalat med tørrede kirsebær, mandler og feta - en julespecialitet fra Claus Meyer!

Læs mere
Julemad
Nøddesteg med champignon indbagt i sprød filodej 

Skøn julemenu udviklet af kok Bent J. Megzari Andreasen fra Dansk Vegetarforening: Nøddesteg med champignon indbagt i sprød filodej, rødkål, rosenkål, kartoffelmos og ribssauce.

Læs mere
Julemad
Decemberboller med nisseøl 

"Disse decemberboller er lige sådan en type boller, jeg kan lide," fortæller forfatter og madskribent, Sif Orellana, om de lækre boller, vi her bringer opskriften på.

"De er både mørke og fiberrige på grund af grahamsmelet og nisseøllen, og så er de fyldt med skønne, hakkede nødder, figner og…

Læs mere
Selleri-æblesalsa
Julemad
Selleri-æblesalsa til julens pølsebord 

Svenske O.P. Anderson har bedt madblogger og kogebogsforfatter, Marie Melchior, om at udvikle inspirerende opskrifter på julefrokostretter, der matcher deres forskellige aquavitter. Her får du hendes opskrift på selleri-æblesalsa, som passer perfekt til julens pølsebord med et udvalg af italienske,…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^