Får du for meget salt? Tag testen 

En ostemad til morgenmad, en rundtenom med hamburgerryg til frokost og så en pizza med hjem efter arbejde. De tre måltider kan sagtens udgøre udmærkede dele af en varieret kost – men de er også eksempler på måltider, der kan være smækfyldt med salt og dermed en trussel mod helbredet. Ifølge Fødevarestyrelsen spiser 9 ud af 10 danskere for meget salt, og derfor har Fødevarestyrelsen i samarbejde med Hjerteforeningen udviklet en test, der skal give danskerne et bedre indblik i deres saltvaner. 

Ost og færdigretter

De fleste danskere ved, at der generelt spises for meget salt, ligesom de fleste af os er klar over, at et overforbrug af salt kan give forhøjet blodtryk og forøget risiko for at udvikle hjertekarsygdomme. Til gengæld tror de færreste, at de selv får for meget, fordi det kan være svært at gennemskue hvilke typer mad, der indeholder meget salt.

"Størstedelen af det salt vi får, kommer direkte fra den mad, vi køber - især fra brød og kødpålæg, men vi får også en del fra fx ost og færdigretter. Faktisk får vi langt mere salt fra den mad vi køber, end når vi giver maden et drys fra saltbøssen. Men der står en lang række produkter med mindre salt på hylderne i butikkerne. Man kan finde dem ved at gå målrettet efter Nøglehulsmærket eller ved at kigge nærmere på næringsdeklarationen." siger Else Molander, kontorchef i Fødevarestyrelsen.

Tre gram mindre salt kan spare 400.000 danskere for forhøjet blodtryk

Ifølge Fødevarestyrelsens undersøgelser spiser mænd  9-11 gram salt om dagen, mens kvinder spiser 7-8 gram. Det er langt over WHO og de Nordiske landes anbefalinger på 5-6 gram dagligt, og bærer en del af skylden for, at 38 procent af den voksne befolkning i Danmark har et forhøjet blodtryk, hvilket på sigt kan få alvorlige helbredsmæssige konsekvenser. Men hvis danskerne skærer deres gennemsnitlige indtag af salt ned med tre gram, så kan de betyde at 400.000 færre danskere i fremtiden vil have problemer med forhøjet blodtryk.

"Det kræver kun ganske små omlægninger af kosten at få bedre saltvaner. Det kan for eksempel være at skifte to skiver brød med skinke og ost om morgenen ud med havregryn med mælk og mandler eller skyr med frugt. Allerede der kan man spare op til 2,4 gram salt, så det er ikke meget, der skal til," forklarer Trine Grønlund, specialkonsulent i Sund mad og Kommunikation.

 

Få et indblik i dit eget saltindtag - <link https: www.salttest.dk>Prøv Fødevarestyrelsens test her.


Forbrugernyt
Hver anden dansker har planer om at shoppe på Black Friday 

Danskerne kommer til at lægge pres på tøj- og skobutikkerne, når Black Friday går i gang fredag den 27. november. Ifølge en ny YouGov-undersøgelse fra Nets svarer 55 procent af danskerne, at de har tænkt sig at købe tøj, sko eller accessories, og dermed ser varegrupperne ud til at blive de mest…

Læs mere
Forbrugernyt
Black Friday: Halvdelen af danskerne kender ikke forbrugerrettigheder 

Black Friday nærmer sig! Ved midnat til 26. november går startskuddet til, hvad der på få år har udviklet sig til årets største udsalgsdag. Men ifølge Europa Kommissionen, så kender næsten halvdelen af danskerne ikke til deres forbrugerrettigheder, og det kan give økonomiske tømmermænd, når støvet…

Læs mere
Forbrugernyt
Støjsvag støvsuger: Test af Electrolux UltraSilencer Zen  

Det er ikke fordi, jeg ikke har hørt om støjsvage støvsugere, jeg har bare altid haft en formodning om, at jo mere en støvsuger larmer, desto bedre og mere effektiv er den. Måske er det min referenceramme, der er noget galt med. Når det kommer til sammenhængen mellem støj og ydeevne, så tænker jeg…

Læs mere
Forbrugernyt
Black Friday - Guide til gode tilbud 

Se årets skønneste Black Friday-tilbud med op til 50% rabat!

Læs mere
Forbrugernyt
Livekoncerter i coronatider 

Kan man trygt gå til livekoncerter?

Læs mere
Forbrugernyt
COVID-19: DR må, Saszeline må ikke 

I forlængelse af at sundhedsmyndighederne har udvidet kravet om, at der nu skal bæres mundbind, ikke kun i offentlig transport, men også på restauranter, barer og caféer, bringer DR.dk en artikel med overskriften; ’Nye krav om mundbind: Anbefalinger hviler på et spinkelt grundlag’.

Læs mere
Forbrugernyt
Nu kan frivillige søge tilskud til at fjerne affald fra danske strande 

Affald og plastik hører ikke til på de danske strande. Alligevel kan man mange steder finde kapsler, dåser, poser, plastiklåg, dunke, cigaretskod, bøjer og fiskegarn i sandet langs kysterne. Strandoprydningspuljen er et af flere initiativer, som skal begrænse plastikforurening og overforbrug af…

Læs mere
Forbrugernyt
Derfor præsenteres ikke-godkendte coronaprodukter først i søgemaskinerne 

Hvordan kan det være det ofte er ikke-godkendte produkter, der ligger først i søgeresultatet, når man i øjeblikket søger på produkter, der forebygger COVID-19? Det har Jeppe Vestergaard, ejer af webshoppen livetsomsenior.dk, sat sig for at undersøge.

Læs mere
Forbrugernyt
Sommer med ekstra spritkontroller 

Hele sommeren er politiet på vejene med ekstra spritkontroller, og samtidig gennemfører Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og 64 kommuner en kampagne, der skal få flere til at lade bilen stå, hvis man har drukket alkohol.

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrug: Færre får misbrugt deres betalingskort på nettet 

De seneste tre år er antallet af misbrugstransaktioner med Dankort og Visa/Dankort på nettet faldet med omkring 50 procent. Selvom færre får misbrugt kortet, er der dog fortsat grund til at bruge den sunde fornuft – særligt hvis du handler på udenlandske hjemmesider.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^