Haveselskabet: Flytning af roser trin-for-trin 

Smukke, gamle rosenbuske kan være højt skattet klenodier, som man nødigt skiller sig af med fx i forbindelse med en flytning. Men det behøver man heldigvis heller ikke.

Ifølge gartner og landskabsarkitekt Jesper Carl Corfitzen, der er leder af Haveselskabets rådgivning, kan du sagtens flytte gamle veletablerede rosenbuske til et nyt voksested. Her får du hans opskrift på, hvordan du gør trin for trin.

Beskær roserne før flytningen

Skal du flytte roser, er det en god ide at forberede flytningen her i april. Store tornede rosenbuske er besværlige at flytte, så derfor er det en god idé at beskære roserne, før du flytter dem.
"Bevar 3-4 hovedgrene på hver rose og klip resten af grenene tilbage til 25-30 cm over podestedet, der kan ses som en fortykkelse nederst på rosens grene", fortæller Jesper Corfitzen.

Hold rødderne fugtige

Når flyttedagen kommer, graver du roserne op, og trimmer rødderne ved at skære omtrent 5-10 cm af deres længde. Det vil få rosen til at udvikle nye rødder.

"Herefter er det vigtigt, at du holder rødderne fugtige, så de ikke tørre ind. Du kan pakker roserne ind i våde aviser og plastsække, stille dem i en spand vand eller grave dem ned, så rødderne bliver dækket af jord. Der sker ikke noget ved, at der går et par uger, før du har mulighed for at plante dem på deres nye voksested. Du skal blot opbevare dem mørkt og køligt i den mellemliggende periode", anbefaler Jesper Corfitzen.

10 liter vand pr. rose

Når du er klar til at plante, graver du et stort plantehul på ca. 40x40 cm til hver rose, og løsner jorden i bunden af plantehullet løsnes godt.

"Sæt rosen ned i hullet, så jordoverfladen ender i samme højde, som da de stod plantet i din gamle have, og fyld hullet cirka halvt op med almindelig havejord, der er blandet med lidt gødet pottemuld eller helt omsat hestegødning. Vand grundigt, og lad vandet synke ned, før du fylder resten af jorden på og vander igen. Til slut skal du træde den våde jord rundt om rosen let til med hælen", fortæller Jesper Corfitzen fra Haveselskabet.

Hver nyplantet rose skal have cirka 10 liter vand. Jorden må gerne blive pladret. Det er vigtigt at vande roserne den første vækstsæson, så de på intet tidspunkt tørre ud.
 

Forår
Tilberedning af hornfisk 

Hen mod slutningen af maj kan man fiske hornfisk fra kysten. Her svømmer hornfisken så tæt ved land, at man med fiskestang og blink, kan fange fisken fra strand eller mole. Hornfisk er en rigtig forårsdelikatesse, og har en fin og mild smag, som faktisk minder mere om smagen af fjerkræ end fisk.…

Læs mere
Forår
Forårets blomster er smukke - og giftige 

De er smukke at se på, men flere af forårets blomster og planter er giftige. Forårsbebudere som anemone, ranunkel, påskelilje, hyacint, tulipan, klematis - og selv den smukke liljekonval, indeholder stoffer, som kan fremkalde alvorlig allergi- og forgiftningssymptomer.

Læs mere
Forår
Syrener - Sådan varer de længst 

Selvom der findes en gammel skrøne om, at det bringer uheld at have syrener stående indenfor i buketter, så er det næsten en skam ikke at fylde huset med deres dejlige duft. Og det er lige nu, at de blomstrer - en kort, men dejlig glæde.

Læs mere
Forår
Mynte: Gør plads til flere slags mynte i krukkehaven 

Den store variation blandt de mange sorter, gør den flittige mynte til en yderst alsidig og anvendelig krydderurt. Og da de enkelte sorter samtidig tager sig forskelligt ud, kan man med flere potter og forskellige myntesorter skabe den fineste variation i krukkehaven.

Læs mere
Forår
Mælkebøttens fabelagtige alsidighed 

I det tidlige forår stråler mælkebøtten om kap med solen. Mens de fleste haveejere nok ser den som genstridigt ukrudt, så er det faktisk en sund og alsidig spiselig plante.

Alle dele af mælkebøtten kan bruges i madlavningen og tilføjer en let bitter og dejlig smag til fx friske salater, sandwichs…

Læs mere
Forår
Nye bogudgivelser til et forår med harmoni og velvære 

Blandt forårets nye bogudgivelser er mange dejlige og inspirerende fagbøger, skrevet af nogle af Danmarks dygtigste forfattere. Her deles rundhåndet ud af ekspertviden indenfor emner som haven og naturen, livsstil, sundhed og velvære.

Læs mere
Forår
Idéer til den lille have og altanen 

Er man så heldig at have adgang til altan, terrasse eller et lille stykke have, så gælder det om at få mest muligt ud af de små kvadratmetre. Man må være kreativ og nøje overveje, hvordan man bedst indretter sig praktisk og hyggeligt.

Mangler du lidt inspiration, så er designere og producenter…

Læs mere
Forår
Ikke alle oplever det store energiboost i foråret  

For de allerfleste føles forårssol, frisk luft og lunere dage så befriende, at det automatisk løfter humøret. Nogle har imidlertid svært ved at finde den store forårsbegejstring. De slæber sig gennem dagen og føler sig skidt tilpas og overvældet af træthed.

Fænomenet er faktisk ikke så…

Læs mere
Forår
Sommerens dejligste: Morgenfrue 

Den fine morgenfrue er med sine strålende gule og orange kronblade en af sommerens mest betagende og bedårende blomster. Morgenfruens latinske navn, Calendula Officinalis, betyder ’lille kalender’, hvilket muligvis refererer til at blomsten folder sig ud i takt med solens gang på himlen hen over…

Læs mere
Forår
Græsplænen: Sådan fjerner du mos i græsplænen 

Mos i græsplænen går de fleste haveejere på nerverne og er et af de mest udbredte plæneproblemer i danske haver. Det mærker man tydeligt i Haveselskabet. Her handler mellem hvert tredje og fjerde opkald til haverådgivningen om plænen - og en stor del specifikt om problemer med mos.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^