Frost i køkkenhaven

Hvis du allerede har haft gang i køkkenhaven og bekymrer dig om, hvorvidt de nysåede frø og spirer klarer nattefrosten, så får du her tips til, hvordan du bedst beskytter dem i kulden.

Frost i køkkenhaven i april? Sådan beskytter du nyplantede frø og spirer 

Er man ivrig ejer af en køkkenhave, så ligger der formentligt allerede grøntsagsfrø i jorden i april. Men med udsigt til kolde nætter og frostgrader melder spørgsmålet sig: Kan de nyplantede frø og nye små spirer overleve?

Frostgrader i april

På en lun aprilsdag er det fristende at komme i gang med havearbejdet. Men med nattefrosten der stadig lurer, kan det være risikabelt for nysåede frø og spirer, hvoraf de mest sarte kan lide så meget skade, at de dør.

Blandt grøntsagsfrø og spirer, der er sarte overfor frost, er blandt andet tomater, peberfrugter, agurker, squash, aubergine og bønner, samt krydderurter som basilikum, koriander og dild. Til gengæld er ærtefrø og -spirer, radiser, gulerødder, kål, rødbeder, jordskokker, porrer, rosenkål og grønkål mere hårdføre og kan tåle en smule frost.

Hold øje med vejrudsigten og klar med tiltag, der kan beskytte frø og planter

Når du allerede har sået grøntsagsfrø i haven, og der uventet opstår frostgrader om natten, er det vigtigt at handle hurtigt for at beskytte de unge planter og sikre, at din have ikke lider skade. Hold øje med vejrudsigten og vær klar med tiltag, der kan beskytte frø og planter. 

Sådan kan du forebygge frostskader på sarte grøntsagsfrø og -spirer

  1. Dækning med fiberdug
    En af de mest effektive måder at beskytte dine planter mod frost på er ved at dække dem med en fiberdug. Fibermaterialet er designet til at holde kulden ude, samtidig med at det tillader lys og luft at nå planterne.
     
  2. Brug af plasttunnel eller drivhusfilm
    En plasttunnel kan fungere som et midlertidigt drivhus, der fanger varmen om dagen og holder den inde om natten.
     
  3. Anvendelse af halm, blade eller andet organisk materiale
    At dække jorden med et lag af organisk materiale, som fx halm eller blade kan isolere planterne og beskytte rødderne mod de kolde temperaturer.
     
  4. Flyt plantepotter indendørs
    Hvis dine frø er sået i potter, er det en god idé at flytte dem indendørs eller i et beskyttet område, som fx et skur eller en garage.
Japan i foråret; Historiske seværdigheder og traditioner
Forår
Rejser: Oplev det japanske forår 1 

På intet tidspunkt af året er det så oplagt at besøge Japan som i april, når kirsebærtræerne blomstrer. Fra nord til syd prydes det ikoniske landskab af lyserøde kirsebærblomster, kendt som sakura. Det er et betagende syn, og et af de mest ikoniske symboler på forår, som japanerne fejrer med…

Læs mere
Forår
Planteguide: Sådan får du robuste krydderurter 

Kan du mærke, at foråret er på vej? Kribler det lidt i fingrene?

Med forspiring af krydderurter i vindueskarmen kan du allerede nu nyde forårsfornemmelsen inden døre. Det er et super nemt og overskueligt projekt, og en fornøjelse at se dem vokse sig til dekorative, duftende krydderurter.

Læs mere
Sommertid - En time frem eller tilbage
Forår
Sommertid - Skal uret stilles frem eller tilbage? 

Natten mellem lørdag den 30. marts og søndag 31. marts 2024 går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder, at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange…

Læs mere
Forår
Vinduespudsning - nemt og effektivt 

Det er så herligt, når sommersolen vælter ind ad vinduerne - især hvis de er rene! Trænger de til en omgang, kan det hurtig klares. Frem med spand og svaber! Her får du vores bedste tips til vinduespudsningen.

Læs mere
Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Forår
Luk foråret ind med løgblomster 

I det tidlige forår får man lyst til at bringe lys og forårets fine, sarte farver indenfor, og her er der intet som løgblomster, der bringer forårsstemning - og fornemmelsen af, at foråret, solen og de lune dage, er på vej.

Læs mere
Forår
Er det en vintergæk? 

Et sikkert tegn på at vi endelig går mod lysere og lunere dage, er forårets små blomster: Krokus, perlehyacint .. . og selvfølgelig vintergækker. Men kaldes den lille, hvide klokkeformede blomst med den grønne prik på kronbladene også vintergækker?

Læs mere
Forår
Sådan holder du dine tulipaner friske længe 

Der er ingen tvivl om, at tulipaner er en af de dejligste forårsbebudere. Men hvordan sikrer du dig, at du kan nyde disse sæsonbestemte blomster så længe som muligt?

Her får du tulipanroducentens 6 bedste råd.

 

Læs mere
Forår
Sæson for den fascinerende tranedans i Sverige  

I disse dage ankommer de første traner til Hornborgasjön i Vestsverige. Og om et par uger er det smukke naturområde fyldt med titusindvis af dansende traner.

Måske er en udflugt til broderlandet en idé i påsken? Man behøver ikke være ornitolog for at synes, at tranernes dans berettiger til en…

Læs mere
Guide til beskæring af roser: Roser har godt af at blive beskåret
Forår
Tips til beskæring af roser 

Roser har godt af at blive beskåret og det giver dem liv og styrke. De fleste er bange for at skære for meget af rosen, og så kan opgaven pludselig synes mere kompliceret, end det egentlig er.

Generelt bør beskæring foregå i foråret, lige inden de nye skud begynder at spire. Det stimulerer rosens…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^