50 år med slip-let

50 år med slip-let 

Opfindelsen, der revolutionerede kogekunsten, kan i år fejre sit 50 års-jubilæum. Det hele startede med en fiskeinteresseret franskmand ...

Der var engang, hvor man blev nødt til at stege i store mængder fedtstof, hvis ikke frikadellerne skulle brænde håbløst fast, og hvor pander ikke kunne tåle opvaskemiddel. Men i 1956 blev den første slip-let-pande sendt på markedet, og det revolutionerede madlavningen i millioner af hjem verden over.

Det var Tefal, der stod bag køkkenrevolutionen, der med ét slag gjorde fastbrændte madvarer og beskidte pander til fortid. Med slip-let-pander fik enhver husmor, kok eller køkkenskriver mulighed for at skære ned på fedtforbruget eller stege helt fedtfrit. Samtidig sørgede belægningen for, at stegerester nemt gled af panden ved rengøring.

Et ægtepar med snilde
Grundbestanddelen i alle slip-let-belægninger er stoffet PTFE, som blev opdaget ved et tilfælde i et laboratorium i USA i slutningen af 30’erne. Et par videnskabsmænd eksperimenterede med at køle freon ned for at skabe et mere effektivt køleskab. I stedet for en ny, effektiv gasart stod de pludselig med et ukendt stof, som viste sig at være ekstremt afvisende over for andre materialer. Stoffet blev kaldt PTFE.

I 1954 ville den franske fiskeentusiast og ingeniør Marc Grégoire prøve at støbe sine egne fiskestænger af glasfiber. For at forhindre stængerne i at hænge fast i støbeformen forsøgte han sig med at smøre formen indvendigt med PTFE. Det virkede over al forventning.

Da han fortalte sin kone Colette om succesen, spurgte hun, om han ikke kunne komme stoffet på hendes aluminiumspande, så maden ikke så let brændte på. Det kunne han, og i 1956 blev den første slip-let-pande solgt fra det lille familiefirma Tefal i pariserforstaden Sarcelles. Allerede ved udgangen af samme år producerede Tefal 100 pander om dagen. Danmark var blandt de første lande efter Frankrig, som fik glæde af den nye køkkenrevolution.

I dag producerer Tefal mere end 50 mio. stykker køkkentøj om året, og der står en slip-let-pande i de fleste husstande. Og for hvert år, siden Colette Gregoire fik sin gode idé, er Tefal-panden blevet stadigt mere slidstærk og holdbar.

I 1999 fik Tefals pander desuden varmeindikatoren Thermo-Spot – en rød plet midt på panden, som gør det let at se, hvornår panden har den perfekte stegetemperatur. Med den rette temperatur er det muligt at stege både fedtfrit og sprødt.

Bolig & Design
Ideer til billedeophæng 

Se med, når vi tager et kig i indretnings-arkitekterne Jens og Lone Barslunds inspirerende indretningsbog "Kom indenfor". Fra bogen bringer vi ideer til, hvordan du skaber balance i rummet, når du hænger billeder på din væg.

Læs mere
Tapeter
Bolig & Design
Tapeter - Mønstre på væggen 

Tiden med ensfarvede malede vægge og foragt for tapeter og mønstrede vægge, er heldigvis forbi.

Læs mere
Bolig & Design
Voksduge 

Voksdug er ikke bare super praktisk i et hjem med børn, voksduge fås i skønne farver og mønstre til enhver smag og lejlighed.

Læs mere
Bolig & Design
Chapeau fra Alma’s Room 

Chapeau er en porcelænsskåle fra danske Alma’s Room.

Læs mere
Bolig & Design
Hoptimist universet 

Gustav Ehrenreich fine figurer hitter.

Læs mere
Indret soveværelset
Bolig & Design
Indret soveværelset 

Se bazaren, hvor vi bringer et inspirerende udvalg af lækre tapeter, sengetæpper, puder og småmøbler i fine, afdæmpede nuancer til dit soveværelse.

Læs mere
Bolig & Design
Industriel vintage stil 

Møbler i den rå fabriksstil er funktionelle møbler i enkle, diskrete design.

Læs mere
Bypiippola
Bolig & Design
Bypiippola 

Med sit design "byPiippola" skaber Tania Piippolas lækker brugskunst i nordisk design fortrinsvist af nordiske råmaterialer.

Læs mere
Tapeter & wallstickers
Bolig & Design
Tapeter & wallstickers 

Skab dybde i rummet, stil og stemning med smukke tapeter og finurlige wallstickers ...

Læs mere
Margrethe skål i porcelæn
Bolig & Design
Margrethe skål i porcelæn 

Nu - 60 år efter at den første Margrethe-skål blev lanceret - kommer skålen i hvid porcelæn ...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Shopping
Nye Bøger
^