Kategori: Sundhed

Danskerne bliver tungere og tungere 

I løbet af 30 år er der sket en tredobling af andelen af svært overvægtige med en BMI på over 30.

Siden 1987 er antallet af svært overvægtige danskere steget væsentligt. I 1987 var 5,6 procent af den voksne befolkning svært overvægtig. I 2013 var det steget til 14,1 procent. Det svarer til, at der på lidt under 30 år er sket næsten en tredobling af andelen af svært overvægtige med en BMI på over 30. Det viser en opgørelse fra Statens Institut for Folkesundhed, SDU, der siden 1987 har opgjort danskernes sundhed og sygelighed – heriblandt overvægt.

Trussel mod folkesundheden
At der er fokus på svær overvægt skyldes, at fedme udgør et alvorligt sundhedsproblem. Svær overvægt kan føre til mange alvorlige komplikationer, type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme, flere kræftsygdomme og slidgigt. Svær overvægt ledsages også af mange psykosociale problemer.

Flest svært overvægtige i Region Sjælland
Samtidig viser opgørelsen, at der er forskel på regionerne, hvad angår hvor mange, der er svært overvægtige. Region Sjælland er den region, hvor andelen af svært overvægtige er størst. I 2013 var 16,8 procent af indbyggerne svært overvægtige. I Region Hovedstaden er andelen af svært overvægtige mindst. I 2013 var 11,2 procent af indbyggerne svært overvægtige. 

Se Danmarks kort over udviklingen (pdf) >>

Bergning af BMI

BMI (Body Mass Index) kan bruges som rettesnor, når du vil undersøge om du vejer for meget, for lidt eller lige tilpas. BMI beregnes ved at dividere din vægt (kg) med din højde (meter) i 2. potens. Vejer du fx 60 kg, og er 1.70 høj, så har du et BMI på: 60 / (1,70x1,70) = 21. Er BMI under 18,5 betragtes den pågældende person som værende undervægtig, mens BMI over 25 er at betragte som overvægt:

BMI < 18.5: Undervægt
BMI = 18.5 – 25: Normal vægt
BMI = 25-30: Overvægt
BMI = 30-35: Fedme klasse I
BMI = 35-40: Fedme klasse II
BMI > 40: Fedme klasse III

Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Sundhed
Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse.…

Læs mere
Sundhed
Har du øget risiko for at paradentose? 

Selvom man altid har passet godt på sine tænder, så kan der med alderen opstå tandproblemer, der kræver en ekstra indsats. Det gælder især for mennesker med diabetes, osteoporose, ligesom mennesker med forældre, der har paradentose, selv har øget risiko for at udvikle paradentose. 

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^