Kategori: Parforhold

For ikke at overse eller misforstå reglerne, og for at sikre sig en aftale, der tilgodeser ens ønsker bedst muligt, er det fornuftigt at alliere sig med en advokat, der kender procedurerne omkring separation og skilsmisse.

Advokaten: Vigtige overvejelser omkring skilsmisse 

En skilsmisse er ofte en turbulent tid, et følelsesmæssigt kaos af vrede, sorg og afmagt. Midt i det hele kan det være svært at bevare overblikket og forholde sig til de mange praktiske ting, der tages stilling til. Men det er ekstremt vigtigt at sætte sig ind i skilsmissereglerne og forstå og forholde sig til, hvordan det stiller én i fremtiden, for når aftalen først er underskrevet og indsendt til Familieretshuset, så er den bindende og kan kun ændres, hvis den anden part er indforstået.

En skilsmisse er ofte en turbulent tid, et følelsesmæssigt kaos af vrede, sorg og afmagt. Midt i det hele kan det være svært at bevare overblikket og forholde sig til de mange praktiske ting, der skal tages stilling til. Men det er ekstremt vigtigt at sætte sig ind i skilsmissereglerne og forstå og forholde sig til, hvordan det stiller én i fremtiden, for når aftalen først er underskrevet og indsendt til Familieretshuset, så er den bindende.

For ikke at overse eller misforstå reglerne, og for at sikre sig en aftale, der tilgodeser ens ønsker bedst muligt, er det fornuftigt at alliere sig med en advokat, der kender procedurerne omkring separation og skilsmisse.

Blandt de mange ting, man skal vide og forholde sig til, er blandt andet:

  • Dagen for anmodning om separation eller skilsmisse er afgørende

    Dén dag, hvor den ene af jer eller I begge to, anmoder om separation eller skilsmisse, kaldes ’ophørsdag’. Per denne dato ophører jeres formuefællesskab, og det indestående og den gæld, I har, vil være udgangspunktet for jeres bodeling.

    Hvis kun den ene part anmoder om separation, så skal man være opmærksom på, at vedkommende muligvis kan drage fordel at kende ’ophørsdagen’, og dermed have et klart overblik over, hvordan fællesøkonomien ser ud på skæringsdagen.
     
  • Skilsmisse eller separation? 

    Mange søger om skilsmisse uden en indledende separationsperiode, men det kræver ifølge reglerne, at begge parter er indforståede. Er man alene om at ønske skilsmisse, så kan man, uden sin partners accept, i stedet anmode om separation.

    Uanset om man vælger skilsmisse med eller uden separation, så vil det som udgangspunkt ikke have nogen betydning i forhold til bodeling og fordeling af samvær. Dog kan der i enkelte tilfælde være særlige regler, der skal tages højde for, fx hvis én af jer er tjenestemand. 
     
  • Få overblik over fælles konto, særeje, formue og gæld

    Det er vigtigt, at man hurtigst muligt at få overblik over fællesøkonomien. Hvad er der af plusser på kontoen, og hvor meget er der i minus? Har en af parterne særeje? Driver en af parterne egen virksomhed? I så fald skal værdien af virksomheden med i beregningerne for deling af formue. Her vil en revisor, hvis vedkommende er i besiddelse af nogle økonomiske oplysninger, ofte kunne give et bud på, hvad virksomheden er værd.
     
  • Ægtefællebidrag

    Hvis man vil søge ægtefællebidrag, så skal man være opmærksom på, at der i forbindelse med anmodning om separation eller skilsmisse, er et særligt felt, der skal udfyldes.

    Hvis den ene part har udfyldt ansøgningen og her har skrevet, at der ikke skal betales ægtefællebidrag, og den anden part blot bekræfter, så mister vedkommende retten til senere at søge ægtefællebidrag. Det er derfor vigtigt, at man nøje undersøger, om man er berettiget til ægtefællebidrag, og har styr på det INDEN man sender anmodningen ind til Familieretshuset.
     
  • Hvis den ene part ønsker at blive boende i huset 

    Når man flytter fra hinanden, vil det selvfølgelig have konsekvenser for boligsituationen. Enten skal den ene part flytte, mens den anden beholder huset, alternativt skal huset sælges.

    Hvis man vil blive i huset, er det vigtigt, at man får lavet en beregning på, om det overhoved er realistisk at bo i huset i forhold til ens økonomi. Hvis det viser sig ikke at hænge sammen, så må drømmen om at blive boende hurtigt lægges på hylden, så man kan fokusere på at finde en anden bolig.
     
  • Hvad med børnene?

    For de fleste forældre er det helt umuligt at forestille sig, at man fremover ikke skal se børnene hver dag, derfor kan denne del af en skilsmisse være den allersværeste. Ofte vil de stærke følelser betyde, at man er så optaget af sine egne behov, at man ikke kan samarbejde om at finde den bedst mulige løsning for børnene. 

    Fx er der rigtigt mange forældre, der i den pressede situation ender med noget, der ligner et fornuftigt kompromis: ”Hvis vi aftaler en 7/7 fordeling, så har vi børnene lige meget”. Denne fordeling er måske i forældrenes øjne den mest rimelige, men man glemmer at overveje, hvorvidt det også er den bedste løsning for børnene.

    Man kan prøve at forestille sig, hvordan man selv ville trives, hvis man hver fredag skulle pakke sine ting og flytte. Hvis man hver uge var tvunget til at indgå i nye rutiner, spisetider, lektietider, morgenrutiner - og måske endda var tvunget til at tilbringe tid sammen med fars eller mors nye partner og vedkommendes børn. Når man så havde anstrengt sig og indfundet sig med reglerne et sted, så ville ugen være gået, og man måtte igen pakke sine sager og flytte til et sted med andre regler og rutiner.

    Hvis man som forældre alligevel vælger at holde fast i 7/7 ordningen, så må man som minimum være enige om, at børnene møder de samme regler og rutiner i de to hjem og at de føler sig trygge ved at opleve, at mor og far er enige om opdragelsen. I modsat fald vil børn ofte føle, at de ikke rigtigt hører til nogen steder. 

    Spørger man børnene selv, så er det ikke ualmindeligt, at de selv foreslår at flytte mellem forældrene hver 7. dag. Men det er de færreste børn, der forstår og kan overskue hvilke konsekvenser det vil have for dem selv i hverdagen. Midt i deres sorg og forvirring over at deres forældre skal skilles, forsøger de blot at fortælle mor og far, at de elsker dem lige højt.

    Skal børnene komme helskindet igennem en skilsmisse, så er det ekstremt vigtigt, at man som forældre tilsidesætter sine egne behov, og flytter fokus på, hvad der er bedst for barnet. Her skal man tage højde for det enkelte barns behov, psykiske overskud, barnets evne til at omstille sig, og sammen helt objektivt vurderer, hos hvilken forældre barnets behov vil være bedst dækket. 

    Husk, at det ikke er børnene, der har valgt at deres forældre skal gå fra hinanden, og det er derfor heller ikke rimeligt, at de skal betale den højeste pris.

    Der er ingen tvivl om, at et fornuftigt samarbejde mellem forældrene tilgodeser børnenes behov bedst muligt og sikrer deres trivsel. Børnene skal ikke være med i beslutningsprocessen, men præsenteres for og føle sig trygge ved den model, som deres forældre er enige om. 
  •  

Advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland

Parforhold
Parterapeut: Sådan håndterer du din jalousi 

Kæmper du ofte med en stærk følelse af jalousi? Og kunne du godt tænke dig at blive bedre til at slippe de negative tanker om alt det, som kan ske, men sjældent gør det, når du eksempelvis sender partneren til julefrokost med kollegerne? Så start med at acceptere, at følelserne er der frem for at…

Læs mere
Parforhold
Undersøgelse: Ulig fordeling af huslige opgaver kvæler kvinders sexlyst  

En ny undersøgelse viser, at når huslige opgaver i parforholdet ikke er ligeligt fordelt, så påvirker det kvinders lyst til deres partner.

I undersøgelsen, offentliggjort i fagbladet ’Archives of Sexual Behavior’ medvirkede 700 kvinder, som alle opfyldte kriterierne: Kvinder der gennem 6 måneder…

Læs mere
Parforhold
Undersøgelse: Mange voldsudsatte søger aldrig hjælp  

Selvom det anslås, at omkring 200.000 kvinder og mænd hvert år udsættes for fysisk eller psykisk vold af deres partner, er det kun en mindre andel, der søger hjælp fra myndigheder eller organisationer til at håndtere den vold, de udsættes for. Nu har Statens Institut for Folkesundhed gennemført en…

Læs mere
Parforhold
Psykologi: Styrk kærligheden og forlæng livet med positivitetsresonans  

Når man har levet sammen gennem mange år, kan man nemt komme til at tage hinanden for givet. Forholdet kan være lullet ind i en hverdags trummerum, hvor vi ikke rigtig ’ser’ hinanden, og ikke rigtig kommunikerer, fordi vi tror vi ved, hvad den anden tænker.

Læs mere
Kvindedag
Derfor anmeldes mange seksuelle overgreb ikke 

Blandt de enorme konsekvenser, seksuelle overgreb har for ofrene, er de langvarige men. Selv mange år efter hændelsen kan livet være præget af tilbagevendende angst og tristhed, og ofte også af en magtesløshed og skam, der i værste fald afholder ofrene fra at anmelde overgrebet og søge hjælp.

Når…

Læs mere
Parforhold
Efter utroskab: Det er et fælles ansvar at genopbygge tilliden 

Har man som par et ønske om at komme videre sammen efter utroskab, er man nødt til at forstå, at det er et fælles ansvar at få genskabt tilliden, og derfor skal man passe på med at hænge fast i forestillingen om, at der en ’skyldig’ og et ’offer’, mener parterapeut Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Flere end 100.000 udsættes for psykisk vold - Fire ud af ti ofre er mænd 

108.000 personer blev i 2020 udsat for psykisk vold, anslår en netop offentliggjort offerundersøgelse. Det er dobbelt så mange, som der rammes af fysisk vold. Offerundersøgelsen, som Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd står bag, viser, at ofrene ofte oplever meget…

Læs mere
Parforhold
Brevkasse: Kan man leve med en mand man ikke elsker? 

Hej brevkasse

Min kæreste og jeg har gennem længere tid kun levet som venner og forældre til vores fire børn. Det er ikke hans valg. Han vil rigtig gerne have kys, kram og sex, men jeg har slet ikke lyst til noget af det. Jeg føler intet, når han kysser mig, og jeg bryder mig ikke om at tage tøjet…

Læs mere
Sundhed
Partnere til psykisk syge er ofte selv psykisk belastet 

Vi vælger typisk en partner, som ligner os selv i forhold til social status, uddannelse og til dels også indkomst. Det har forskning tidligere slået fast. Nu viser en ny undersøgelse, at næsten halvdelen af de forældre, der har børn med en partner med skizofreni eller bipolar sygdom, selv opfylder…

Læs mere
Parforhold
Parterapeuten: Når du lukker ned overfor din partner, straffer du dig selv mest 

Har du for vane at tænke ”så kan han lære det”, eller ”han fortjener ikke min kærlighed”, så er du måske godt i gang med at finde på ’strafaktioner’ mod din partner. Og dem skal du passe på med, for de gør både dig selv og din partner ulykkelig, fortæller parterapeut Christiane Meulengracht.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Mod midnatssolen, af Dy Plambeck

I romanen 'Mod midnatssolen' tager Dy Plambeck os med på en indsigtsfuld rejse langs Norges kyst til Tromsø, hvor Amy sammen med sine døtre og veninder, Lulu og Kari, navigerer gennem livets komplekse forhold. Plambeck beskriver levende Amys udfordringer ved at finde sin plads i en ny familie med…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Med 'Menopause Mamas' guider Sanne Gottlieb os gennem overgangsalderens udfordringer med indsigt og empati
Menopause Mamas, af Sanne Gottlieb

'Menopause Mamas' skrevet af Sanne Gottlieb er en ærlig og personlig skildring af overgangsalderens udfordringer. Med bogen bringer hun et ofte undervurderet eller tabuiseret emne frem i lyset og opfordrer til åbenhed om overgangsalderen.

Læs mere
Emma Holtens refleksioner om værdien af omsorg i 'Underskud'
Underskud - Om værdien af omsorg, af Emma Holten

Emma Holten er en dansk-svensk debattør og foredragsholder med en kandidatgrad i Moderne Kultur og Kulturformidling. I bogen 'Underskud', udforsker hun temaer som økonomisk magt, vores tendens til at prioritere arbejdslivet over privatlivet og betydningen af omsorg.

Læs mere
Shopping
^