Oversigt: Sæsonens frugt og grønt - Print ud og hæng op 

Ved at købe danskproducerede produkter, sparer du miljøet for den CO-2 udledning, der følger med transporten af varen fra udlandet. Det gælder for alle udenlandske varer, og også for madvarer som frugt og grønt, derfor har vi udarbejdet en komplet oversigt over, hvornår danske frugter og grøntsager er i sæson.

Jordbær fra Spanien og grønne asparges fra Peru

Selvom danske landmænd gør sig umage for at give forbrugerne et bredt udvalg af grøntsager og frugt, så betyder vores klima, at mange afgrøder kun kan høstes i afgrænsede perioder i løbet af året.

Skal hylderne fyldes med frugt og grønt, der ikke er i sæson i Danmark, så importeres de fra udlandet. Drejer det sig fx om jordbær og blegselleri, så kan de hentes hjem fra Spanien, ærterne kan være fra Portugal, de grønne asparges fra Italien og Peru, rosenkålen og tomaterne fra Marokko, og peberfrugterne fra Grækenland.

Vælg sæsonens danskproduceret frugt og grønt

Vil du være med til at værne om miljøet, så giver det rigtig god mening at vælge danskproducerede frugt og grønt. Men det gælder kun så længe, det drejer sig om sæsonens frugt og grønt. Der er nemlig danske landmænd, der dyrker grøntsager uden for sæsonen, men da det kræver store mængder energi at opvarme drivhusene, er der her ingen miljømæssig vinding er ved at købe dansk.

Som regel er der dog slet ingen grund til at købe frugt og grønt, der ikke er i sæson, for som det fremgår af vores sæsonoversigt, så byder hver sæson på et bredt udvalg af skønne, sunde grøntsager.

Sæsonoversigt: Print ud og hæng op

Formålet med oversigten er at give dig et overblik over, hvilke danske grøntsager og frugter der er i sæson i løbet af året. Den kan give dig et praj om, hvad du skal kigge efter, hvis du gerne vil vælge miljøvenligt, og måske også inspirere dig til at prøve nye, spændende opskrifter med sæsonens frugt og grønt.

Se herunder oversigterne: Januar til juni, og juli til december. Hvis du ønsker oversigten i papirform, så klik her og få den som printvenlig pdf-fil.

Oversigt årets sæsoner for frugt og grønt

Periode: Januar til juni

Periode: Juli til december

Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Pizza con melanzane e parmigiana - Pizza med aubergine og parmesan 

Er du vild med aubergine, så er pizza med aubergine og parmesan, kaldt 'pizza con melanzane e parmigiana' på italiensk, nok lige en pizza, der falder i din smag. Med opskriften og nogle få ingredienser, kan du hurtigt nyde den skønne smag af lun aubergine, tomatpesto, basilikum og masser af…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Italienske biscotti 

Det er altid godt at have noget i kagedåsen, for man ved jo aldrig, hvornår den akutte trang til sødt, melder sig. Her er den italienske biscotti et godt bud på en lille, sprød og yderst alsidig småkage.

At bage biscotti er nemt, og det giver dig mulighed for at give småkagen lige præcist den…

Læs mere
Salat med frisk spinat, tandoori-krydret kylling, rødløg og mozzarella
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Salat med tandoorikylling og babyspinat 

Nyd forårets friske babyspinat med tandoorikylling i skøn forening med frisk vandmelon og myntecreme.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nem og skøn klassisk forårsanretning 

Blandt klassiske frokostanretninger er 'avocado & rejer' måske den mest populære og en herlig mundfuld med den fineste kombination af smagfulde ingredienser. Her fremhæves den den delikate reje- og avocadosmag med letsaltet ørredrogn, rødløg, hårdkogte æg, tomat, citron og friskklippet purløg. Det…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Bruschetta con cannellini e olio nuovo 

Fra Lise Septimius Kroghs usædvanlig smukke og stemningsfulde kogebog 'Italiens hjerte', deler hun her opskriften på Bruschetta con cannellini e olio nuovo, som kan nydes som en let anretning eller som tilbehør til fx grillet kød.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Blinis med vilde ris og laks 

Blinis er en yderst delikat russisk specialitet. De små, letsaltede madpandekager kan serveres med fx. laks, kaviar, tunsalat eller stenbiderrogn.

Opskriften på en sprød og spændende variation tilberedt med vilde ris, får du her. Nyd dem som lækker forret med cremefraiche og purløg, rødløg eller…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lakridsmuffins med vanilje og hvid chokolade 

Det dejlige ved muffins er, at man nemt kan give dem den smag, man holder allermest af. Og for lakridselskere er lakridsmuffins naturligvis sagen.

Her er opskriften på de lækreste, bløde muffins, som kan dekoreres med smørcreme og lakridspulver, hvis man vil have den helt store lakridsoplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Lakridshåndværk i Bagsværd 

Der er ingenting som god lakrids, og er man rigtig lakridselsker, så går man ikke på kompromis med kvaliteten.

Det ved lakridsmagerne hos Bagsværd Lakrids, som fremstiller ægte, håndlavet lakrids af fineste kvalitet. Her produceres alt fra klassisk sød lakrids, saltlakrids og salmiaklakrids, til…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sådan laver du nemt lakridsbolsjer 

Hvis du er vild med lakridsbolsjer, så kan vi varmt anbefale, at du laver dem derhjemme. Det er ikke så svært, og med Urtegaardens opskrift på gammeldags lakridsbolsjer, så får du bolsjer, der slår både dameskrå, rustne søm og møtrikker, spejderhagl og brystkarameller med flere længder.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^