Kategori: Kæledyr

Allergi er hos hunde 

Hver femte hund, der besøger dyrlægen, kommer pga. hud- og øreproblemer. Ikke alle hud- og øreproblemer skyldes allergi, men det er ofte tilfældet. Hvor vi mennesker som regel får allergisymptomer som kløende øjne og en næse, der løber, får hunde i stedet symptomer fra ører og hud.

Som ejer bør man reagere, hvis hunden begynder at klø sig, ryste meget på hovedet, hvilket kan skyldes irritation i ørerne, får røde øjne, røde ører, våde poter med røde misfarvninger i pelsen, fordi hunden slikker poterne, hudforandringer eller tilbagevendende diarré.

Symptomerne kan skyldes mange ting, men de er typiske for allergihunde, og har en hund først fået allergi, er det en kronisk lidelse, den skal leve med resten af livet. Derfor er det en god idé at få hunden udredt og i behandling så hurtigt som muligt.

Allergi hos hunde opdeles traditionelt i to typer;  Allergi overfor emner, der indåndes (atopi), som typisk viser sig hos hunde, når de er mellem seks måneder og tre år gamle, og allergi mod fødevarer, som oftest viser sig inden hunden er et år gammel.

Allergi er arveligt

Man bør avle på en hund med allergi, da risikoen for at hvalpene udvikler allergi, er stor. Hvis begge forældre har allergi, viser offentliggjorte undersøgelser, at risikoen for at afkommet bliver allergisk er 65%. Hvis en forælder har allergi, er risikoen 21 – 56%.

Udvikler din hund allergi, er det derfor vigtigt, at du kontakter din hunds opdrætter og orienterer om din hunds sygdom. Herved kan din opdrætter tage højde for din hunds diagnose i sin fremtidige avl.

Nogle hunderacer er mere udsatte

Ingen hunderacer kan se sig fri for allergi, men der er nogle hunderacer, der optræder hyppigere end andre i allergi-statistikkerne.

Skal du have ny hund, kan du med fordel undersøge, hvilke racer der har udfordringer med allergi og anden sygdom eller skade. Har du valgt en hunderace, der er disponeret for allergi, er det en god ide at sætte dig ind i, hvordan du bedst kan forebygge allergi hos din hund. På den måde kommer I godt fra start, og du kan måske helt undgå, at din hund får symptomer på allergi.

Atopi – hvad stiller man op?

Dyrlægen vil udelukke evt. andre årsager til symptomerne og dernæst foretage diverse undersøgelser. På baggrund af prøvesvar og hundens symptomer, stiller dyrlægen allergidiagnosen. Langt de fleste hundes allergi skyldes støvmider (80% af hunde i Skandinavien med allergi har denne form).

Flere allergier kan behandles med såkaldt hypersensibilisering, der består af en række indsprøjtninger af ganske små mængder af det, hunden er allergisk overfor. Det virker som oftest godt – men desværre ikke altid. Samtidig skal der støttes op om en sund hud ved at vaske hunden med en særlig shampoo og servere et allergivenligt foder. Der er efterhånden en del behandlingsmuligheder for en hund med allergi, og der udvikles hele tiden nye.

Foderallergi

Hunde kan, igen ligesom mennesker, være allergiske over for visse fødeemner. Her kan du i samarbejde med dyrlægen finde frem til et specialfoder, som hunden kan tåle, og derefter introducere forskellige fødeemner i ganske små mængder, for at finde ud af, hvad den ikke kan tåle. Det duer IKKE at prøve forskellige fodertyper en ad gangen, fordi det meste hundefoder indeholder mange forskellige ingredienser, så man ikke kan holde styr på, hvad det egentlig er, hunden får at spise. Det er en god ide at lægge en plan i samråd med dyrlægen.

Da det desværre er almindeligt med både atopi og foderallergi (44% af hunde med atopisk allergi er også allergiske over for foder), må hunden som regel spise specialfoder hele livet. Alt i alt kræver det, at du tager nogle hensyn i hverdagen, men hvis du tager dine forholdsregler og holder dig til det, der virker, kan hunden ofte få god livskvalitet.

Det kan du selv gøre

  1. Du kan holde din hund sund ved at undgå godbidder og foder med mange tilsætningsstoffer og konserveringsmidler. Du kan bl.a. lave godbidderne selv baseret på den viden, du har om, hvad hunden er allergisk overfor.
  2. Du kan have fokus på at styrke hudbarrieren, bl.a. ved at give forskellige fodertilskud, f.eks. omega-3 og omega-6 fedtsyrer. Det kan reducere kløen og styrke huden mod sekundære bakterie- og svampeinfektioner, som hunde med allergi ofte får.
  3. Give fodertilskud, der støtter op om en sund hud
  4. Bade hunden med specialshampoo
  5. Gøre rent
  6. Undgå at hunden kommer i kontakt med det, den ikke kan tåle. Blandt de fødeemner, som hunde oftest ikke kan tåle, er: Æg, kylling, nødder, svinekød og hvede
  7. Fodre med allergivenligt foder
  8. Soignere belastede hudområder hyppigt - læbefolder, øregange, mellem trædepuderne, mm.


Agria Dog Breed Profiles

Hos forsikringsselskabet Agria, har man med 'Dog Breed Profiles' samlet materiale på 180  hunderacer, som giver et unikt indblik i sundhedsstatussen hos de respektive racer. Et udvalg er præsenteret online, men ønsker man at få en specifik statistik tilsendt, så kan man sende en mail til agriabreedprofiles@agria.dk

Kæledyr
Juleforkælelse truer din hund 

Juletiden med fed mad og ferie på sofaen står for døren, og for mange danske hundeejere er det helt naturligt at ville inddrage deres firbenede familiemedlem i hyggen. Men selvom det kan være fristende at forkæle den potede følgesvend med afslapning, kringler og andesteg, er det dog vigtigt, at…

Læs mere
Kæledyr
Reflekser redder hundens og kattens liv 

I efteråret kan tåge og mørke gøre det svært at opdage en hund eller kat på vejen. Brug af reflekser kan redde liv; en god refleks kan ses på 140 meters afstand, når den bliver ramt af en lyskegle, mens en hund, en kat eller et menneske uden refleks ofte først er synlig ved ca. 20 meters afstand.

Læs mere
Kæledyr
Den store sorg at miste et kæledyr 

Ifølge en ny undersøgelse, så kan det kan det være lige så svært at miste sit kæledyr som en nær ven. Ifølge tallene oplever seks ud af ti hundeejer sorgen ved at miste hunden lige så stærkt, som havde de havde mistet et familiemedlem eller en nær ven.

Læs mere
Kæledyr
Hunde populære hos seniorer 

Hunde er godt selskab, hjælper til med den daglige motion og øger livskvaliteten for alle mennesker, men måske i særlig grad for ældre. Næsten en fjerdedel af Agrias kunder er over 65 år og finder glæde ved at have en firbenet ven ved sin side. Her giver Agrias hundespecialist Lotte Evers gode råd…

Læs mere
Kæledyr
Hold hunden fra grillmad, ispinde og giftige alger 

Maveproblemer topper statistikken over årsager, som sender hunde til dyrlægen om sommeren. Ofte skyldes skaderne rester fra grillmad, ispinde og alger i badevandet, men årsagen til ondt i maven kan også være tudseforgiftning. Læs hvad du skal holde øje med.

Læs mere
Kæledyr
Vælg hundepasseren med omhu – sådan dækker forsikringen 

Mange hundeejere står i et dilemma inden de skal afsted på ferie. Skal hunden passes hos naboen eller på en hundekennel? Her skal hundeejere vide, at det kan blive en dyr affære at lade naboen eller venneparret passe hunden. Forsikringen dækker nemlig ikke ved privat pasning.

Læs mere
Kæledyr
I 2023 hedder hunden hverken Bjarne eller Benny 

Lad det være sagt med det samme: Buller, Bjarne, Benny og Buster, ligger ikke blandt tidens mest populære hundenavne. Derimod trender navnet Balder, som i år ligger nummer tre på listen - kun overgået af Eddie og Charlie.

Her bringer vi listen over tidens mest populære hundenavne, og top 10-listen…

Læs mere
Kæledyr
Hund og kat i seng og soveværelse? 

Hunde er selskabelige og kan slet ikke få nok at den nære kontakt til deres ejere. Har de først én gang fået lov til at spendere natten i dobbeltsengen, så kan man være helt sikker på, at de står forventningsfulde og logrer ved foden af sengen, aftenen efter. Katte er ofte mindre sociale, alligevel…

Læs mere
Kæledyr
Her er, hvad du skal tænke på, inden du gør anskaffer kat 

En kat kan være et godt bud på en hyggelig husven, men skal det være en killing eller en voksen kat? En racekat eller en almindelig huskat?

Læs mere
Kæledyr
Fra 1. april skal vandhunden tøjles  

De fleste hunde er vandhunde, og nyder en tur på stranden. Her er plads til løb og leg, sand og vand og mange muligheder for stimulering af sanserne. Men fra den 1. april til den 30. september er det ifølge naturbeskyttelsesloven ikke lovligt at lufte hunden uden snor på de danske strande, og det…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Mod midnatssolen, af Dy Plambeck

I romanen 'Mod midnatssolen' tager Dy Plambeck os med på en indsigtsfuld rejse langs Norges kyst til Tromsø, hvor Amy sammen med sine døtre og veninder, Lulu og Kari, navigerer gennem livets komplekse forhold. Plambeck beskriver levende Amys udfordringer ved at finde sin plads i en ny familie med…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Med 'Menopause Mamas' guider Sanne Gottlieb os gennem overgangsalderens udfordringer med indsigt og empati
Menopause Mamas, af Sanne Gottlieb

'Menopause Mamas' skrevet af Sanne Gottlieb er en ærlig og personlig skildring af overgangsalderens udfordringer. Med bogen bringer hun et ofte undervurderet eller tabuiseret emne frem i lyset og opfordrer til åbenhed om overgangsalderen.

Læs mere
Emma Holtens refleksioner om værdien af omsorg i 'Underskud'
Underskud - Om værdien af omsorg, af Emma Holten

Emma Holten er en dansk-svensk debattør og foredragsholder med en kandidatgrad i Moderne Kultur og Kulturformidling. I bogen 'Underskud', udforsker hun temaer som økonomisk magt, vores tendens til at prioritere arbejdslivet over privatlivet og betydningen af omsorg.

Læs mere
Shopping
^