Kategorier: Forår  -  Sommer

Idéer til den lille have og altanen 

Er man så heldig at have adgang til altan, terrasse eller et lille stykke have, så gælder det om at få mest muligt ud af de små kvadratmetre. Man må være kreativ og nøje overveje, hvordan man bedst indretter sig praktisk og hyggeligt.

Mangler du lidt inspiration, så er designere og producenter klar med skønne idéer ...

Min altan, min oase

Det er naturligvis et spørgsmål om smag; Der er dem der sætter pris på at krukker, møbler, hynder og parasol, matcher i farver og stil, og for dem byder et hvert byggemarked på store udvalg af strømlinede havemøbelsæt og interiør.

Men ønsker man at give terrassen et mere personligt touch, behøver det ikke koste en formue. Faktisk kan man, med ganske få virkemidler, skabe sin egen lille, hyggelige oase ved at bruge, hvad man har hengemt i kælder og loftrum, eller finder på loppemarkedet. 

Stil & stemning

Sæt fx små konsolborde og taburetter i forskellig højde, i et hjørne af terrassen. Sæt et udvalg af dine gamle krukker, potter og kurve på borde, taburetter og på terrassegulvet omkring. Plant forskellige blomster og urter i krukker og potter. Læg blomsterpinde, snor, blomsterfrø og andet grej i dekorative kurve - og hæng lanterner op, hvor det er muligt.

 

Anskaf evt. nye hynder, dug og parasol, der matcher. Et smukt og enkelt valg er ubleget lærred eller hør. Har du ikke umiddelbart stole, du synes egner sig til brug på terrassen, så findes der et stort udvalg af smukke havestole i flettet polyrattan.

 

Valg af planter

Pelargonie, krysantemum og fuchsia er populære på terrasser og altaner. De findes i alverdens farver, nuancer og sorter, de er hårdføre og nemme at passe. Med dem kan man kan skabe en farvestrålende oase, eller man kan begrænse sig til få forskellige planter, hvis man ønsker et mere ensartet præg på terrassen.

Vælger du at så dine prydplanter selv, er det en god ide at læse vejledningen på posen omhyggeligt og følge instruktionerne. Vær blandt andet opmærksom på at nogle planter vokser meget, har brug for plads og let kan kvæle mindre planter, hvis de står i samme krukker. Nogle planter har også brug for meget lys, mens andre fungerer glimrende som bunddække eller til at stå på gulvet. Plant i god pottemuld og husk at lægge dræn i bunden af dine potter, i form af leca-kugler eller potteskår, så rødderne får luft.

Vær opmærksom på at dine krukker, hænge-planter og slyngplanter hænger forsvarligt, så de ikke falder ned når det blæser eller regner - og vær, i begyndelsen af sæsonen, opmærksom på faren for nattefrost, da mange af planterne ikke kan overleve en kold nat.

 

 

Grill på altan og terrasse

På en lun sommeraften, er det herligt at kunne tænde op i gasgrillen og tilberede sommermiddagen under åben himmel.

Selvom man kun har adgang til altan, en mindre terrasse eller lille have, er det som regel muligt at grille. Tjek reglerne for grill på altanen med din boligforening – og læs anbefalingerne på Beredskabsstyrelsens hjemmeside.

Forår
Basilikum - Dyrkning & sorter 

Vidste du, at der findes sorter af basilikum, hvor smagen har et pift af lakrids, kanel eller citron?

Læs mere
Forår
Plant vilde blomster i vindueskarmen - og genplant dem i naturen når de er afblomstret 

Lige nu blomstrer de vilde forårsblomster. Små, fine og farvestrålende står de i krattet og langs vejkanten. Man kan samle en lille forårsbuket i vase, men vilde blomster er sarte, når de plukkes og holder sjældent mere end en enkelt dag. Vil du have mere glæde af dem, så har vi haft succes med at…

Læs mere
Forår
DIY: Kreative gør-det-selv projekter med friske blomster 

Friske blomster kan meget mere end pynte i krukker og vaser: Sæt fx små sommerblomster i glas og ramme, brug dem som romantisk hårpynt, frys dem i isterninger til læskedrikke og drinks, eller dæk bordet med det fineste blomster-servietringe ...

 

Læs mere
Forår
Havetips fra Haveselskabet: Sådan får du dine franske anemoner til at trives 

Franske anemoner er slet ikke til at stå for. De står ranke og stråler med deres fyldige kronblade omkring den markerede midte, og er ikke kun skønne i haven, men fungerer også perfekt som snitblomst.

Læs mere
Regler for loppemarkeder og tips til, hvordan man prutter om prisen
Loppemarkeder
Loppemarkeder 2024: Sådan prutter du om prisen 

Da vi danskere ikke har tradition for at prutte om prisen, så kan det godt føles lidt grænseoverskridende første gang man står overfor en inkarneret loppesælger, men på markederne er det altså en vigtig del af oplevelsen.

Her får du tips til, hvordan du kommer godt i gang og kan lukke en god…

Læs mere
Forår
Haveselskabet: Flytning af roser trin-for-trin 

Smukke, gamle rosenbuske kan være højt skattet klenodier, som man nødigt skiller sig af med fx i forbindelse med en flytning. Men det behøver man heldigvis heller ikke.

Ifølge gartner og landskabsarkitekt Jesper Carl Corfitzen, der er leder af Haveselskabets rådgivning, kan du sagtens flytte gamle…

Læs mere
Forår
Gode råd fra Haveselskabet inden du går i gang med haveprojekterne 

Sommeren er godt på vej, og i haverne pusler haveejere med planer, planter og projekter. Desværre er det ikke alt, der går som planlagt, og det er der ifølge Haveselskabet flere grunde til:

"Især nye haveejere render ind i problemer, måske fordi de er for ivrige med at komme i gang, eller stirrer…

Læs mere
Få en sund, tæt og velplejet græsplæne
Forår
Sådan får du en flot græsplæne - 4 vigtige haveråd 

I foråret, når græsplænen ikke længere er alt for våd, skal blade og sidste års visne græs rives sammen for at sikre luft til græsrødderne og de nye græsspirer. Desværre fremmer det også væksten af mos i plænen. Mos trives gennem vinteren og kan derfor have et forspring, når foråret starter.

Læs mere
Frost i køkkenhaven
Forår
Frost i køkkenhaven i april? Sådan beskytter du nyplantede frø og spirer 

Er man ivrig ejer af en køkkenhave, så ligger der formentligt allerede grøntsagsfrø i jorden i april. Men med udsigt til kolde nætter og frostgrader melder spørgsmålet sig: Kan de nyplantede frø og nye små spirer overleve?

Læs mere
Hjemmedyrkning af grøntsager
Forår
Kickstart dyrkning af grøntsager og krydderurter på kun 30 minutter 

Dyrkning af egne grøntsager hitter! Mere end en tredjedel af danskerne dyrker selv deres krydderurter og grøntsager, og flere har mod på at anlægge en køkkenhave.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Havebog: Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller…

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Duftende planter, af Anemette Olesen

Mange skønne dufte fra planter i haven og naturen kan anvendes til cremer og sæber mv. Men hvilke egner sig, og hvordan gør man? Anemette Olesen fortæller om de bedste duftplanter og giver opskrifter på badesalt, scrubbesalt, shampoo, salve og meget mere.

Læs mere
Shopping
^